«Doar eu aduc bani în casă. Rabd sau ripostez?»

1 65403 original jpg jpeg

Trăim vremuri grele, şi o singură leafă în cămin abia ajunge. Ba mai mult, sunt lucruri care vă depăşesc posibilităţile financiare, iar datoriile începîncet-încet să se adune. Este un scenariu din ce în ce mai cunoscut în multe familii româneşti. Trebuie să suporţi această situaţie sau s-o înfrunţi?

„Se chinuieşte de doi ani şi nu-şi găseşte SERVICIU“

De când a venit criza,soţul tău şi-a pierdut slujba şi nu a reuşit să se reangajeze pe niciun alt post. În fiecare lună stă cu ochii pe anunţuri,dar degeaba. Între timp,toată greutatea casei a picat pe umerii tăi,iar acum resursele pe care le mai aveaţi au început să se diminueze drastic. Ce-i de făcut – pentru că certurile şi reproşurile nu ţin loc de întreţinere,curent şi mâncare? Încearcă să afli de ce anume nu-şi caută şi pe alte specializări:îi este frică de adaptare,nu crede că va face faţă în alt domeniu,este prea mândru să accepte o meserie care i se pare înjositoare.Comunicarea,o soluţie de netăgăduit

Încercaţi să vorbiţi fără acuze şi să căutaţi o ieşire din această situaţie. Când îi mergea foarte bine,şi vouă vă era la fel,de aceea nu cred că abandonul este în acest caz prima soluţie. Sigur,dacă nu are niciun orizont de timp şi dacă nu crezi că te mai simţi bine alături de el,atunci te poţi gândi şi la despărţire. Dar întreabă-te ce anume te-a ţinut ani întregi alături de bărbatul tău –

dacă sunt doar banii,atunci ştii răspunsul. Dacă îl iubeşti,atunci încearcă să-l ajuţi să-şi revină.

Poate este un bărbat cuceritor,romantic,poate aveţi o chimie extraordinară în intimitate... Dar pune în balanţă cât de mult suferi faţă de cât de bine te simţi şi ia o decizie care să-ţi aducă pace şi în suflet,şi în minte. Dacă aşa e el,s-ar putea să-ţi fie greu să-l schimbi şi nici nu ar fi un lucru de dorit. Dacă l-ai luat pentru cum ar putea să devină şlefuit de tine,pare că ai un dram de vanitate în plus. Dacă

te-ai îndrăgostit de el şi acum nu-ţi mai place că ţi-ai revenit din beţia sentimentelor,atunci fugi cât te ţin picioarele. Ceva ţi-a plăcut la el,dar cântăreşte bine cum te simţi şi ce direcţii de viaţă aveţi.

simeon stalpnicul png

Există şi situaţia în care partenerul tău nu mai are un loc de muncă de ceva vreme şi-şi caută cu disperare,compensând cu treburile casei. Când vii de la serviciu,îţi pune masa,cât e ziua de lungă aleargă cu copiii la grădiniţă,merge cu ei la joacă,spală şi găteşte.

Este posibil fie să-şi fi găsit vocaţia,fie să se simtă vinovat că nu reuşeşte să se angajeze. E greu să accepţi rolurile sociale inversate în familie. Dar dacă îţi este bine aşa,s-ar putea ca relaţia să funcţioneze. Dacă în schimb nu poţi să accepţi că nu-şi îndeplineşte rolul de bărbat,vorbeşte cu el,spune-i ce simţi şi ce te sperie. Încercaţi să ajungeţi într-un punct în care fie vă asumaţi situaţia şi vă echilibraţi,fie găsiţi un compromis funcţional.

Cea mai simplă situaţie care te va ajuta să iei o decizie radicală este cea în care îţi este total împotrivă. Nu comunică,nu vrea să se angajeze şi nu te ajută. Dar chiar şi aici apare o întrebare:dacă aşa a fost mereu,ai grijă şi vezi ce te-a atras la el – s-ar putea să pleci şi,nerezolvându-ţi problemele inconştiente,să dai din lac în puţ. Dacă stai cu el din spirit de sacrificiu,este la fel de important să vezi de ce simţi aşa o mare nevoie să-l salvezi. În mare măsură,soluţia este să-ţi vezi de drum. Iubirea nu este întotdeauna o rezolvare:trebuie şi inimă,şi minte ca un cuplu să funcţioneze normal. Dacă aveţi măcar o parte dintre aceste elemente,lucrurile merg înainte cu voi doi pe acelaşi făgaş.