Eşti somnolentă la volan? Iată ce să faci

1 72202 original jpg jpeg

Se apropie sărbătorile, deplasările la rude, socri, prieteni, drumurile lungi la volan. Dacă ai tendinţa să oboseşti repede când eşti pe post de şoeriţă, află care sunt metodele care te energizează şi te ţin trează.

Riscurile drumului lung şi monotom

Când eşti pe drum de ore întregi,când bornele kilometrice defilează monoton,oboseala se acumulează,vigilenţa scade,ceafa înţepeneşte iar pleoapele se fac grele,tot mai grele... Aceste face de micro-somn durează între 1-4 secunde,dar pagubele pot fi considerabile,mai ales atunci conduci cu peste 100 km la oră.

Dormi bine înainte de a pleca

Înainte de a pleca la drum,e bine să dormi în noaptea de dinainte cel puţin 7 ore. Şoferii care dorm mai puţin de 5 ore prezintă de 3 ori mai multe riscuri de a face accident. Mai e bine să ştii că trei sferturi dintre accidentele cauzate de somnolenţă au loc între orele 13-15,ziua,şi între orele 2-3,noaptea.

Fă pauze de cafea

Când pleci la drum lung,ia o pauză de cafea la fiecare 2 ore. Cafeina creşte vigilenţa şi scade cu 63 % riscurile de accidente rutiere. Dacă nu îţi place cafeaua,ia o băutură carbogazoasă cu cafeină sau un ceai. Atenţie,efectul nu este imediat (se declanşează după 20 de minute) şi e de scurtă durată. În timpul pauzei din parking,mişcă-ţi umerii,fă rotaţii de cap,ca să relaxezi ceafa. Nu uita să te hidratezi.

Ia o pauză de somn

Deşi ai impresia că,cu cât faci opriri mai puţine,cu atât ajungi mai repede acasă,te înşeli. Nu faci decât să te lupţi cu somnul,şi nu vei învinge. E inutil să deschizi geamul,să asculţi muzica mai tare – sau,mai rău,să începi să dai telefoane. La primele semne de somnolenţă opreşte,fă o mică pauză la aer curat,schiţează câteva mişcări de înviorare. Dacă senzaţia de somn nu dispare,culcă-te,pur şi simplu,o jumătate de oră,sprijinită cu capul de volan. Vei vedea că te simţi mult mai bine la trezire.

Opreşte la timp

Un studiu neozeelandez arată că un şofer îşi recuperează excelent forţele după un somn de 40-60 de minute. Cu condiţia ca oprirea să se facă la timp – fiindcă,la volan,tranziţia de la starea de veghe la somn se face brusc,pe nesimţite. Pauza se impune chiar dacă eşti aproape de casă,fiindcă statisticile arată că,la sfârşit de parcurs,numărul accidentelor e de 4 ori mai mare.

Lumina albastră te energizează

Dacă şofezi noaptea,lasă-ţi lumina albastră de la gps aprinsă. Cercetătorii cu constatat că,în timpul condusului,emisiunea continuă de lumină albastră,de la becurile de tip LED,are efectul a două ceşti de cafea. Lumina albastră stimulează celulele de pe retină,iar acestea sunt contectate la aria cerebrală care controlează starea de trezie.Recente

ClickPentruFemei (1) (10) jpg
Ce simptome da boala streptococica  Sursa imagine shutterstock 2178458807 jpg
vinuri medicinale shutterstock 459282892 jpg
clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil  sursa   Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange  jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii  Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg