Factori care grăbesc pubertatea

1 67358 original jpg jpeg

Pubertatea este o perioadă în care, pe drumul spre maturizare, copiii experimentează schimbări psihice şi anatomice importante. Există însă cazuri, tot mai dese, în care pubertatea se instalează timpuriu. Află care sunt cauzele acestui fenomen şi ce poţi face tu, ca mamă, pentru a prelungi copilăria micuţului tău.

Nu toţi copiii ajung la pubertate la aceeaşi vârstă. La unii se poate instala mai devreme,iar la alţii poate întârzia. În cazul fetelor,pubertatea apare după vârsta de 8 ani,în timp ce la băieţi se declanşează în jurul vârstei de 10 ani.

Ce se întâmplă cu ei în această perioadă? Pe lângă manifestări anatomice normale,precum creşterea sânilor,apariţia menstruaţiei şi a părului pubian la fete,iar la băieţi,creşterea penisului şi a testiculelor,cei mici încep să manifeste atracţie faţă de sexul opus,devin mai curioşi despre lume şi cei ce îi înconjoară şi încep să se analizeze pe ei înşişi într-o lumină care le poate influenţa evoluţia la maturitate. Iată de ce trebuie să ai în vedere care sunt cauzele şi implicaţiile instalării pubertăţii într-un stadiu precoce,pentru a contribui la dezvoltarea armonioasă a copilului tău.

Cât cântăresc istoricul medical şi genele

Apariţia pubertăţii precoce are loc mai întâi la nivelul creierului,când neuronii produc în hipotalamus secreţii care duc,ulterior,la creşterea glandelor sexuale.

Există cazuri în care adevărata pubertate precoce se declanşează chiar şi la vârsta de 3 ani,urmând ca maturizarea sexuală să se realizeze în 2-3 ani,deşi normal este în 4-5 ani. Aceasta poate fi ereditară,însă există situaţii în care poate fi cauzată de leziuni ale creierului (tumori),defecte ale oaselor sau pielii sau hipotirodism infantil. Cu toate acestea,la 9 din 10 fete şi la 2 din 5 băieţi,cauza apariţiei acestui tip de pubertate este necunoscută.

Grăsimile grăbesc activarea funcţiilor sexuale

Specialiştii susţin că numărul mare al copiilor care ajung mai repede la pubertate se află în strânsă legătură cu stilul lor de viaţă. Numărul mare de calorii consumat în fiecare zi duce automat la creşterea în greutate şi,implicit,la declanşarea pubertăţii precoce. Acest lucru are loc din cauză că grăsimile asimilate stimulează producţia de estrogen şi insulină,doi hormoni care influenţează dezvoltarea sexuală.

Lipsa sportului afectează dezvoltarea fizică

De asemenea,lipsa activităţii fizice poate avea un impact negativ asupra dezvoltării corporale în cazul copiilor care sunt în creştere. Studiile efectuate de-a lungul timpul demonstrează că activităţile sportive intense întârzie apariţia pubertăţii. De aceea,cel mai indicat este sportul efectuat la intensităţi medii,pentru a preveni dezvoltarea precoce a celui mic.

Atenţie la cremele cu estrogen!

Pubertatea pseudoprecoce sau periferică,stadiu în care glandele sexuale rămân nedezvoltate,este mai puţin comună,dar poate fi diagnosticată cu ajutorul unui test care verifică funcţiile glandelor suprarenale. Acest fenomen are la bază  mai multe cauze:o tumoare  a glandei suprarenale sau a glandei pituitare care secretă estrogen sau testosteron,sindromul McCune – Albright (cauzat de o mutaţie a unei gene care are loc întâmplător în uter şi care se manifestă prin creşterea inegală a oaselor ori prin apariţia unor boli de piele),expunerea la surse externe de estrogen si testosteron,cum ar fi cremele sau unguentele.

Ftalaţii provoacă dereglări hormonale

Cercetătorii de la Universitatea Rochester susţin că aceste chimicale care se găsesc în plasticul folosit la realizarea cutiilor şi în produsele cosmetice,au efecte negative asupra organismului. Studiile arată că între ftalaţi şi pubertatea precoce există o legătură strânsă,prin faptul că odată ce pătrund în organism,aceste substanţe pot cauza dereglări hormonale şi alte boli grave. În plus,oamenii de ştiinţă afirmă că atunci când se află în corpul copiilor,ftalaţii pot determina un IQ scăzut.

Alte efecte ale instalării pubertăţii precoce 

-dezvoltarea precoce a glandelor mamare la fete

-apariţia timpurie a pilozităţii pubiene,la fete şi băieţi

-apariţia menstruaţiei timpurii stă la baza declanşării pubertăţii precoce.

Printr-un consult de specialitate amănunţit,medicul poate spune cu exactitate ce este de făcut pentru copilul tău,în funcţie de cauza care a declanşat pubertatea timpurie.Recente

 Cum te poate ajuta sarea la curățenie jpg
cea mai buna pozitie in care sa dormi daca sforai, shutterstock jpg
Cum săa te imbraci in functie de forma corpului  Sursa foto Shutterstock 415191826 jpg
Dantura ta nu este asa cum ti ai dori Descopera cum poti obtine zambetul mult visat! jpg
Simți o senzație de uscăciune în zona ochilor și nu știi cum ai putea să te protejezi de radiațiile ce te înconjoară Alege să investești în sănătatea ta vizuală folosind aceste 3 metode jpg
Beneficiile și efectele negative ale soarelui asupra corpului jpg
Un zâmbet de milioane costă foarte puțin dar îți poate oferi foarte multe jpg
Fulgi sau lapte de ovaz in cafea  Sursa foto Shutterstock 1453749629 jpg
Tăierea părului îl face să crească mai repede  Shutterstock  jpg
a muri de bătrânețe  sursa foto   Shutterstock jpg
reflexoterapie palmara ok shutterstock 1270690045 jpg
Ce spune despre sanatatea ta culoarea menstruatiei  Sursa foto Shutterstock 2204663437 jpg
Obiecte toxice, potpourri, shutterstock jpg
Caini care se adapteaza usor la apartament, foto shutterstock jpg
Atentie la cheagurile de sange  Sursa foto Shutterstock jpg
clickpentrufemei screen post folBYP0ED0k unsplash jpg
foto caravana 2021 jpeg
slabesti dieta este importanta jpg
3 buchete de mireasă ce vor continua să fie populare și în 2023 jpg
De ce te prind serialele așa de tare Afla care sunt tehnicile de marketing care te fac să ți pierzi nopțile de dragul narațiunii preferate! jpg