Fără telefon mobil înainte de 14 ani şi fără tabletă la masă! Steve Jobs şi Bill Gates şi-au crescut copiii fără tehnologie

1 fotojet jpg jpeg

Tehnologia l-a făcut pe Bill Gates cel mai bogat om din lume, însă fondatorul Microsoft nu le-a permis propriilor copii accesul nelimitat la telefoane mobile, tablete sau calculatoare, pe vremea când erau mici. Aceeaşi filosofie de viaţă a avut-o şi Steve Jobs, fondatorul Apple Computers.

Într-un interviu acordat celor de la The Mirror, Bill a explicat cum el şi cea care îi va deveni cât de curând fosta soţie, Melinda, nu le-au cumpărat celor trei fiice ale lor telefoane mobile până la 14 ani şi nu le-au permis să stea vreodată la masă cu ochii pe vreun ecran.

"Am stabilit întotdeauna o oră după care nu mai aveau voie să folosească niciun dispozitiv cu ecran, iar acest lucru îi ajuta să adoarmă seara mai bine şi mai uşor", a dezvăluit Gates pentru publicaţia britanică, în urmă cu câţiva ani. "Încercăm să vedem cum ne poate fi de folos tehnologia – pentru teme şi ca să menţinem legătura cu prietenii – şi să descoperim când devine excesivă", a explicat acesta.

Iar Steve Jobs a impus şi el limite copiilor lui când venea vorba despre folosirea gadgeturilor. După lansarea iPad-ului, fondatorul Apple Computers a fost întrebat de jurnalistul Nick Biton, de la New York Times, dacă le place şi copiilor lui, iar răspunsul acestuia a uimit o lume întreagă.

„N-au folosit încă iPad-ul. Noi le limităm copiilor accesul la tehnologie”, a precizat Jobs. Iar el şi Gates nu au fost singurii părinţi faimoşi, cu mare succes în acest domeniu, care nu şi-au dorit ca produsele lansate de ei să fie tot timpul la dispoziţia copiilor lor.

“Copiii ne acuză, pe mine şi pe soţia mea, că suntem nişte fascişti în ceea ce priveşte accesul lor la tehnologie şi susţin că prietenii lor nu au asemenea reguli acasă la ei”, a declarat Chris Anderson, fondatorul Wired. „Cei doi băieţi ai noştri au, în schimb, tot timpul la dispoziţie cărţi – da, cărţi fizice! – pe care le pot citi oricând”, a adăugat acesta.

De ce se tem aceşti părinţi? De cyberbullying, de expunerea celor mici la un conţinut nepotrivit vârstei lor şi de crearea unei dependenţe de ecrane, care i-ar îndepărta fizic de prietenii copiilor.

Iată regulile pe care geniile tehnologiei actuale le-au instaurat acasă la ei pe vremea când copiii lor erau mici:

  • fără telefon mobil până la vârsta de 14 ani
  • fără dispozitive în timpul cinei în familie
  • stabilirea unei ore zilnice – cu mult înainte de ora de culcare – de la care copiii nu mai au acces pe ecrane
  • stabilirea unui program strict de folosire la tabletelor, telefoanelor sau calculatoarelor în timpul săptămânii de şcoală
  • limitarea accesului pe reţelele de socializare
  • interzicerea ecranelor în dormitorul copiilor

Foto - Shutterstock