Gelozia, văzută cu alţi ochi

1 50857 original jpg jpeg

O vorbă din popor spune: „Ce-i prea mult strică!”, iar acest lucru este valabil mai ales când vine vorba de gelozie. Vrei să ajungi la nunta de aur alături de persoana iubită? Atunci învaţă cum să temperezi acest „monstru necruţător” al vieţii de cuplu.

Adevăr sau închipuire?

Un lucru este sigur:atunci când apare,gelozia arată că n-ai încredere în alegerile tale şi,mai ales,că-l suspectezi pe soţul tău de tot ce este mai rău.

Înainte de a te lăsa pradă gândurilor negre,analizează dacă starea ta de neîncredere este justificată şi verifică în ce măsură sunt adevărate temerile.

Rândurile de mai jos nu se referă la situaţiile în care ai dovezi clare,de genul că l-ai văzut pe cel iubit la braţul altei femei sau că-i face ochi dulci unei colege,ci la momentele în care deşi partenerul nu ţi-a arătat vreun semn de infidelitate sau de flirt,tu tot ai impresia că el vrea să te înşele. Iar aceasta este o gelozie periculoasă,un tip aparte de venin care te îndepărtează de el şi poate să distrugă chiar şi cea mai închegată relaţie.

Nu face comparaţii cu alte cupluri!

Ce-i drept,ţi-e frică să ai încredere totală în partener. Cu atâtea exemple de infidelitate în jur,la televizor sau prin ziare,cum să te mai încrezi într-un bărbat?

Simţi că dacă laşi garda jos,el va profita de asta şi te va face să suferi. Şi totuşi,nu generaliza lucrurile!

Nu toţi bărbaţii sunt la fel,cum nici problemele dintr-un cuplu n-au aceeaşi rădăcină.

Lasă deoparte comparaţiile şi nu te mai uita la alţii. De asemenea,încearcă să investeşti încredere până la proba contrarie.

Comunicarea,primul pas spre vindecare

Ai avut probleme legate de încrederea în partener şi în trecut? Dacă răspunsul este negativ,înseamnă ca numai tu îţi trezeşti aceste temeri.

Nu în ultimul rând,gelozia dă naştere la certuri interminabile şi la dezbinare între parteneri.

Dacă eşti tot timpul geloasă,atunci relaţia de cuplu nu e aşa de puternică cum credeai,ceva lipseşte sau ai pierdut esenţialul pe drum şi de aceea treci prin clipele astea.

Poartă o discuţie cu soţul tău şi vezi de ce s-a ajuns în acest stadiu. Mai petreceţi timp împreună? Sentimentele sunt la fel de puternice?

Odată ce vă cunoaşteţi problemele,propuneţi soluţii şi ţineţi-vă de ele.

Află de la el...

Deseori,femeile devin geloase din cauză că nu primesc toate informaţile de care au nevoie. Atunci îşi fac scenarii negative şi le transformă în concluzii intolerabile. Odată cu apariţia geloziei,încrederea dispare,asta ducând la despărţire.

Când începi să ai dubii,nu trebuie să-ţi fie ruşine să pui întrebări. Este dreptul tău să auzi adevărul din gura bărbatului iubit şi aşa te vei simţi mai bine.

Asta nu înseamnă să te apuci să-l bombardezi cu întrebări sau să-l spionezi.

Gelozia poate avea şi efecte pozitive

Gelozia poate avea efecte pozitive asupra ta. Tot ce trebuie să faci este să vezi cauzele geloziei.

Lasă-le să te motiveze! Spre exemplu,să spunem că partenerul tău adoră modelele în costume de baie din reviste. Gândeşte-te cum ai putea să ai şi tu o astfel de siluetă,treci la o dietă riguroasă şi canalizează-ţi energia negativă către a-ţi împlini acest vis.

Neîncrederea în sine,o cauză frecventă

Conform studilor recente,cele mai răspândite gelozii sunt declanşate de neîncrederea de sine.

De cele mai multe ori,oamenii care nu  cred în ei acumulează sentimente negative.

Nu numai că se simt geloşi,ba mai mult se simt neimportanţi,neiubiţi şi cred că existenţa lor pe acest pământ este zadarnică.

De aceea,întăreşte-ţi respectul de sine şi fă paşi în a aprecia ceea ce eşti şi ce calităţi ai.