Inteligenţa emoţională a copilului: cum o dezvolţi

1 58377 original jpg jpeg

Un copil inteligent emoţional nu reacţionează violent atunci când e furios, nu se sperie uşor şi nu renunţă atunci când întâmpina dificultăţi.

De asemenea,ştie să interpreteze emoţiile celor din jur şi să îşi regleze comportamentul în funcţie de acestea. Aşadar,un copil inteligent emoţional reuşeşte mai uşor să se adapteze mediului şi să obţină succesul. De aceea,vorbim despre cum pot părinţii să îmbunătăţească inteligenţă emoţională a copiilor.

Iată cum poţi creşte un copil inteligent emoţional:

  • Ascultă cu empatie. Acordă atenţie modului în care cel mic îţi spune că se simte,apoi reflectă aceste emoţii că într-o oglindă,prin tine. De exemplu,dacă îţi spune că e trist fiindcă ar vrea să stai mai mult timp cu el,îi poţi spune “Sunt de acord cu tine. Înţeleg că eşti supărat fiindcă nu sunt îndeajuns de mult timp cu tine. Vom încerca să rezolvăm problema asta împreună”. De asemenea,povesteşte-i despre cum te-ai simţit tu în situaţii similare. De multe ori,cei mici nu ştiu să vorbească despre emoţii. Aşa că este important să începi tu o discuţie despre cum se simte copilul tău dacă observi că este mai retras,mai impulsiv sau mai agresiv decât de obicei.
  • Ajută-ţi copilul să denumească şi să recunoască emoţiile. Cei mici au un vocabular destul de limitat,de aceea întâmpina probleme în a descrie ce anume simt. Îl poţi ajută prin diverse activităţi practice să înţeleagă cum se manifestă fiecare emoţie în parte. De asemenea,învaţă-l să recunoască semnele fiziologice prin care se manifestă emoţiile.

Citeşte continuarea peSuntParinte.ro.