Jocuri pentru fete, jocuri pentru băieţi

1 66530 original jpg jpeg

Jocurile şi jucăriile pentru copii sunt bine definite în funcţie de sexul copilului: pentru fete există păpuşi care arată că nişte prinţese şi jocuri bazate pe activităţi casnice, iar pentru băieţi, roboţi, maşinuţe sau jocuri de strategie.

Descurajăm băieţii care vor să tricoteze sau să se joace cu păpuşile şi cerem fetiţelor să se comporte că nişte “domnişoare”,adică să evite să fie prea competitive sau să îşi murdărească hainele atunci când se joacă. Cum am putea să ne jucăm cu propriii copii astfel încât să evităm efectele nedorite ale stereotipurilor de gen?

Băieţii pot învaţă prin jocuri să relaţioneze afectiv

Cele mai multe jocuri pentru băieţi implică mişcare şi un grad mai mare sau mai mic de agresivitate – de la hârjoneli la urmăriri şi confruntări directe,băieţii sunt încurajaţi de mici să între în competiţie cu alţi băieţi şi să fie “puternici”. Rezultatul este că băieţii încep să comunice din ce în ce mai puţin cu părinţii,îşi exprimă emoţiile prin comportamente violente şi se simt lipsiţi de afecţiune.

• “Din fericire/Din nefericire”.Un joc recomandat pentru băieţi constă în realizarea de povestiri prin legarea de fraze care încep  cu “Din fericire” şi “din nefericire” alternativ. Aşadar,începe povestea cu o frază de tipul “Din fericire,...”,iar copilul tău o va continuă cu o frază care începe cu “din nefericire”,rezultând astfel un scenariu al “catastrofei şi salvării”,preferat mai ales de băieţi,dar care îi ajută să se raporteze la situaţii din punct de vedere emoţional.

Citeşte în continuare pe SuntParinte.ro