Jucăriile ecologice, alternativă sigură pentru copiii sănătoşi

1 52304 original jpg jpeg

Tot mai multă lume se reorientează către jucăriile ecologice, lipsite de toxicitate şi realizate din materiale biodegradabile, având în vedere că în mare parte jucăriile vândute astăzi în lume sunt fabricate în China şi conţin diferite substanţe toxice.

Conform unui studiu recent realizat de Organizaţia americană Ecology Center,una din trei jucării conţine niveluri importante de compuşi chimici dăunptori. Printre aceştia se numără şi cantităţi mari de plumb,substanţe inflamabile şi arsenic.

Investigaţia arată că produsele cele mai contaminate sunt bijuteriile infantile,iar subsţantele găsite în aceste produse sunt relaţionate cu problemele reproductive,cancerul,dificultăţile de dezvoltare şi învăţare sau problemele hormonale ale generaţiei viitoare.

Jucăriile ecologice-cea mai bună alegere pentru copiii sănătoşi

Pentru ca jucăriile să nu afecteze sănătatea micuţilor,cel mai sigur este să se opteze pentru jucăriile ecologice,care nu sunt fabricate din plastic sau din alte materiale sintetice. Cele mai bune jucării,în acest sens sunt cele obţinute din materiale reciclabile precum lemnul,pluta,hârtia sau cartonul. De asemenea,picturile de pe jucării trebuie să fie realizate cu vopseluri vegetale şi să nu conţină metale grele şi dizolvanţi chimici.

În acest mod,se protejează în primul rând sănătatea micuţilor şi totodată se reduce contaminarea atât pe timpul fabricaţiei,precum şi în momentul în care jucăria ajunge la gunoi.

Cum îţi dai seama dacă o jucărie este ecologică?

Cu toate că piaţa arată un interes mare faţă de aceste produse,nu există încă un simbol recunoscut la nivel naţional sau internaţioanal care să certifice faptul că jucăriile sunt ecologice. De aceea,la cumpărarea jucăriilor este indicat să se urmărească atent eticheta şi următoarele elemente:

-Materialul din care este fabricată jucăria

Acesta trebuie să fie natural,cum sunt lemnul certificat (FSC-Forest Stewardship Council sau PEFC-Pan European Forest Certification) şi necolorat,cernelurile vegetale sau bumbacul biologic. Materia primă nu trebuie să conţină substanţe toxice:acizi,clor sau solvent. De asemenea,trebuie evitat plasticul sau pvc-ul.

-Ambalajul,trebuie să fie făcut din materiale reciclate şi reciclabile

-Conţinutul jucăriei

În primul rând,trebuie să ne gândim dacă micuţul învaţă sau nu ceva cu ajutorul acestei jucării. Pe de altă parte,trebuie să fim atenţi dacă jucăria solicită energie. Bateriile nu sunt o variantă eco. Jucăriile ecologice se pot încărca şi cu ajutorul energiei solare sau pot funcţiona pe bază de apă.

-Ciclul de viaţă al jucăriei

Cu cât este mai rezistentă,cu atât va aduce mai puţine prejudicii mediului,pentru că nu se va transforma în reziduuri.

-Eticheta prezentă pe jucării (conform normei ISO 14001) garantează respectarea exigenţelor relative la protecţia mediului.Recente

Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg
Cum sa ti mentii urechile curate in mod corect  Sursa imagine shutterstock 1689079585 jpg
2 jpg
haine pentru doamnele cu parul carunt jpg
Efectele secundare ale pastilele pentru somn jpg
Regina adâncurilor, scufundări  sursa   Shutterstock jpg
otet jpg
Click! pofta buna jpg
Cele mai bune alimente pentru rinichi  jpg
Maini tinand un pahar cu apa jpeg
haine  jpg
pliculețul de ceai  sursa   Shutterstock jpg
rozacee acid azelaic shutterstock 1498857530 jpg
Cum iti poate afecta consumul de alcool pielea  Sursa imagine Pixabay jpg
raceala, gripa, simptome jpg
Faci asta zilnic fara sa stii ca iti ia ani din viata  Sursa foto Pixabay jpg