Laptele mamei, superaliment pentru bebeluşi
95 de nou-născuţi ar putea fi salvaţi în fiecare oră în întreaga lume – în total 830.000 de bebeluşi pe an – dacă proaspetele mămici ar alăpta imediat după naştere, arată un studiu efectuat de Salvaţi Copiii International.
Raportul„Supermâncare pentru bebeluşi”(„Superfood for babies”) arată că,dacă bebeluşii ar primi colostru – primul lapte matern,în prima oră de viaţă,sistemul lor imunitar ar fi stimulat instantaneu,iar şansele de supravieţuire s-ar tripla.
Mai mult,dacă mamele ar continua alăptarea în următoarele 6 luni,ar fi cu până la 15 ori mai puţin probabil ca un copil dintr-o ţară în curs de dezvoltare să moară din cauza unei boli precum pneumonia sau diareea.
Salvaţi Copiii consideră că progresul enorm făcut deja în reducerea mortalităţii infantile ar putea fi accelerat dacă mai multe mame ar fi încurajate să alăpteze.
Colostrul,hrană-medicament
Primul lapte al mamei sau colostrul este cea mai bună hrană de care poate beneficia nou-născutul. Colostrul este un lichid gălbui pe care îl produce sânul mamei în primele 3-4 zile după naştere. Primul lapte are o valoare inestimabilă nu numai din punct de vedere nutritive,cât mai ales datorită faptului că oferă nou-născutului un număr foarte mare de anticorpi. Aceştia protejează copilul faţă de infecţii,într-o perioadă în care nu are încă dezvoltat un sistem propriu de autoapărare.
Laptele matern este cea mai bună alimentaţie posibilă deoarece conţine toate substanţele nutritive absolute necesare sugarului,într-o proporţie ideală pentru dezvoltarea corectă a acestuia. Laptele mamei este un lichid „viu”,unic. Nu există nici o formulă de lapte care să se apropie câtuşi de puţin de laptele produs de corpul mamei.