Minighid ca să te descurci cu un adolescent rebel

1 69888 original jpg jpeg

Adolescenţa este perioada când tinerii trec foarte uşor de la o stare la alta, când îşi doresc mai mult ca oricând să fie independenţi. De aceea, conflictele cu părinţii sunt la ordinea zilei.

 Răbdarea,mină de aur 

Ca mamă,trebuie să dai dovadă de multă răbdare şi înţelegere şi să nu te impacientezi dacă,de exemplu,adolescentul tău ăşi petrece mai mult timp cu prietenii şi evită să-ţi mai încredinţeze secrete.Tu trebuie să ai multă răbdare,să fii dispusă să-l asculţi când vine la tine şi,un lucru foarte important,să te asiguri că nu are un anturaj periculos.

Vârsta adolescenţei îl poate transforma numaidecât dintr-un copil ascultător într-un tânăr rebel,care nu te ascultă sub niciun chip şi care face doar ce vrea el. Nu-l critica,fiindcă îşi va lua lumea în cap şi mai tare. O soluţie este să-l laşi să ia decizii,chiar dacă în opinia ta nu sunt cele corecte. Va vedea singur că a greşit şi cu siguranţă va învăţa ceva din această experienţă.

Zicala „vorba dulce mult aduce“ trebuie pusă musai în practică. Aşadar,dacă ai un temperament vulcanic sau pur şi simplu simţi că nu mai poţi face faţă decât ridicand tonul şi certându-l,dacă a luat o notă proastă sau a venit mult prea târziu acasă,este timpul să te calmezi. De teama reacţiilor tale,ar putea începe să te mintă sau să-ţi dea replici acide.

Lasă-l să fie singur

Cu siguranţăîţi este foarte greu să-l vezi trist,în timp ce dacă vorbeşte la telefon cu un coleg sau o colegă e numai zâmbet. Sau îţi răspunde monosilabic la orice întrebare. Ei bine,nu te gândi că este supărat pe tine,ci că poate este modul lui de a-ţi arăta că are nevoie să fie singur. Vei vedea că dacă-l cicăleşti mai puţin,va deveni mai deschis faţă de tine.

Dacă l-ai prins fumând…

În cazul în care ai descoperit că fumează,cel mai bine este să nu-i interzici acest lucru în urma unei serii de ţipete şi ameninţări că-i tai toţi banii de buzunar. Cel  mai bine este să staţi de vorbă şi să-i spui că sănătatea este cel mai important lucru pentru tine,iar prin fumat nu face decât să i-o pună în pericol. Arată-i cât de mult te-a dezamăgit. Totodată,ai grijă ca atunci când stabileşti nişte reguli în familie,să le respecte toată lumea.