Obezitatea infantilă poate fi moştenită

1 66791 original jpg jpeg

În ultimii ani, obezitatea a devenit un pericol tot mai mare, motiv pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasaficat-o drept boală incurabilă.

În România,aproximativ 30% din populaţia ţării suferă de obezitate,cele mai afectate fiind persoanele cu vârsta între 15-64 de ani,iar creşterile ponderale progresează şi în rândul copiilor sub 5 ani.

La nivel european,numărul copiilor supraponderali creşte anual cu 400.000 şi deşi statisticile sunt alarmante,nu par să îngrijoreze pe nimeni. Totuşi,obezitatea infantilă este o problemă care nu trebuie ignorată,deoarece reprezintă precursorul apariţiei bolilor de sănătate specifice vârstei adulte:tensiunea arterială crescută,nivelul crescut al colesterolului,diabetul sau afecţiunile cardiace.”,explică Dr. Bogdan Moldovan,şeful secţiei de chirurgie al Spitalului Sf. Constantin şi Centrului Bariatric din Braşov.

Citeşte şi:

Afecţiuni declanşate de obezitatea infantilă

Cât de periculoasă este obezitatea?

Obezitatea infantilă-agravată de factorii genetici sau alimentaţia deficitară?

Obezitatea poate apărea la orice vârstă şi poate fi rezultatul unor probleme genetice,endocrine sau hormonale,însă majoritatea cazurilor sunt corelate cu stilul de viaţă:alimentaţia nesănătoasă în exces şi lipsa activităţilor fizice. Copiii se află în perioada de dezvoltare,astfel că,spre deosebire de adulţi,au nevoie în mod constant de o rezervă suplimentară calorică şi nutriţională,care să le alimenteze necesarul zilnic atât pentru dezvoltare,cât şi pentru procesul de creştere. Însă,atunci când cei mici ajung să consume mai multe calorii decât au nevoie,vor începe să acumuleze kilograme în plus.

„Cu toate acestea,nici elementul genetic nu trebuie ignorat când vorbim despre obezitatea infantilă,întrucât în foarte multe cazuri copilul obez ajunge să devină un adult obez şi să moştenească predispoziţiile pentru bolile părinţilor săi. Cei mai comuni factori ce favorizează instalarea obezităţii infantile sunt corelaţi cu perioada intrauterină sau postnatală. Astfel,obezitatea mamei,atât în timpul sarcinii cât şi în perioadă anterioară constituie o premisă pentru excesul de kilograme al celor mici. Mai mult decât atât,nutriţia intrauterină deficitară asociată cu o creştere rapidă în greutate după naştere,lipsa alimentaţiei naturale la sân,dieta artificial foarte bogată în proteine în primul an de viaţă,dar şi greutatea mare la naştere constituie un prim semnal pentru supraponderabilitate.”,explică Dr. Liliana Popa,medic specialist diabet zaharat,nutriţie şi boli metabolice în cadrul Spitalului Sf. Constantin şi Clubului Bariatric Braşov.

Medicii chirurgi şi nutriţionişti ai Spitalului Sf. Constantin oferă şedinţe de consiliere gratuită pentru persoanele care se confruntă cu problema obezităţii,venind în ajutorul pacienţilor cu sfaturi nutriţionale dar şi susţinere emoţională.



Recente

Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg