Pachetul pentru şcoală? Nu mai e o problemă!

1 59997 original jpg jpeg

Ai un copil mofturos, pe care îl convingi cu greu să mănânce ceea ce i-ai pregătit pentru şcoală? Îţi venim în ajutor cu câteva soluţii eficiente care-l vor determina pe cel mic să... pape tot!

Cu toate că masa de dimineaţă îi asigură energie pentru câteva ore bune,şi prânzul are un rol extrem de important. Pe lângă faptul că-l ajută să se concentreze în cea de-a doua parte a zilei,masa de prânz îi influenţează pozitiv comportamentul şcolar. Însă,trebuie să ştii pentru ce alimente să optezi! Specialiştii susţin că un prânz sănătos înseamnă o varietate de nutrienţi. De nelipsit sunt proteinele,fibrele,vitaminele din complexul B,calciul,fierul şi zincul,întrucât toate acestea asigură buna funcţionare a organismului.

Oferă-i ceva nou,în fiecare zi

Cei mai importanţi nutrienţi de care are nevoie copilul tău se găsesc în numeroase alimente,aşadar prânzul pregătit de tine poate varia de la o zi la alta. Atunci când îi oferi acelaşi sendviş plictisitor cu verdeţuri,carne şi caşcaval,este foarte probabil să-l arunce la gunoi,în loc să-l savureze. Pentru a evita o astfel de situaţie,este de preferat ca în fiecare zi să-i pregăteşti „altceva“ şi,înainte de a face un plan alimentar,te sfătuim să-i ceri şi lui părerea. Stabiliţi de comun acord ce i-ar plăcea să mănânce la şcoală,iar o dată pe săptămână lasă-l pe el să decidă ce va conţine pacheţelul.

Implică-l în pregătirea sendvişului

Dacă aţi stabilit de comun acord meniul pentru următoarea zi,roagă-l să te şi ajute să pregăteşti pachetul. Acordă importanţă hârtiei în care împachetezi sendvişurile. Cu cât e mai colorată,cu atât mai mult îşi va dori să desfacă pacheţelul pentru a savura prânzul. Iar în timp ce ambalaţi mâncarea,explică-i pe înţelesul lui de ce este bine să mănânce ceea ce i-ai pregătit.

Untul de arahide,delicios şi hrănitor

Pe lângă faptul că este gustos,untul de arahide organic nerafinat este şi hrănitor şi nici nu îngraşă. Acest aliment conţine grăsimi „bune” pentru organism,fapt pentru care şi copiii ar trebui să-l consume din când în când. Şi dacă mai pui la socoteală şi faptul că menţine senzaţia de saţietate pentru câteva ore bune,ai toate motivele ca să-l introduci în alimentaţia celui mic.

Din când în când... surprinde-l!

Oferă-i copilului tău câte un „bonus“,pentru a-l stimula să-şi mănânce prânzul. Uneori,poţi adăuga la pachet ceva bun sau îi poţi lăsa un bileţel prin care să-l anunţi că,dacă mănâncă tot,va avea parte de o surpriză când va ajunge acasă. În general,copiii sunt receptivi la astfel de „înţelegeri“,însă este de preferat să nu faci abuz de ele şi să fie folosite mai ales în cazul celor mici,care nu înţeleg prea bine importanţa unui program de masă.  

Fructele,gustări sănătoase

Din pachetul pentru şcoală nu ar trebui să lipsească fructele. Pe lângă faptul că abundă în substanţe nutritive şi sunt hidratante,fructele sunt un „dulce” sănătos. Astfel,copilul tău nu va maicere atât de des alimente bogate în calorii şi zaharuri. Pune-i la pachet fructe care pot fi consumate cu uşurinţă,precum mere,pere şi banane,dar şi fructe uscate,întrucât şi ele conţin cantităţi mari de vitamine şi minerale.