Până la ce vârstă trebuie să doarmă copilul cu mama

1 83869 original jpg jpeg

De la ce vârstă este bine ca bebeluşul să doarmă singur? Departe de a fi rezolvată, această dilemă este alimentată periodic de studii şi de opinii ale unor specialişti care încearcă să afle care este cea mai bună soluţie pentru că somnul bebeluşilor să nu le pună în pericol viaţă şi să îi ajute la dezvoltarea fizică şi psihică armonioasă. 

Specialiştii de la Academia Americană de Pediatrie recomandă ca bebeluşii să doarmă în aceeaşi cameră cu părinţii până la vârsta de un an. În acest fel, mama şi tatăl pot să supravegheze mult mai uşor micuţul pe timpul nopţii (să vadă dacă respiră bine, dacă are febră). De asemenea, pentru mame este mult mai uşor să alăpteze, mai ales că bebeluşul este luat din pătuţ atunci când simte nevoia să mănânce, după care este pus înapoi când adoarme.

Oamenii de ştiinţă din Statele Unite ale Americii au realizat recent o cercetare la care au participat mai mulţi bebeluşi care aveau 4 luni, 9 luni, 1 an şi 2 ani şi jumătate. Aceştia au dorit să afle unde dorm bebeluşii, cât de des se trezesc şi câte ore dorm pe noapte. Rezultatele obţinute au arătat că bebeluşii care dorm în aceeaşi cameră cu părinţii au un somn cu mai multe întreruperi decât cei care dorm în altă încăpere.

,,Dormitul în aceeaşi cameră cu bebeluşul după vârsta de 4 şi 9 luni este asociat cu mai puţin somn pe timpul nopţii atât pe termen scurt, cât şi lung. Programul de somn al bebeluşului se va consolida mai greu dacă doarme în aceeaşi cameră cu părinţii”, au explicat oamenii de ştiinţă care au participat la cercetare.

image

Un alt studiu arată că bebeluşul ar trebui să doarmă până la 3 ani în aceeaşi cameră cu mama, iar argumentul său principal este că inima bebeluşului funcţionează şi se dezvoltă mai bine în accest mod.

Dormitul singur îi provoacă stres copilului, susţine medicul, având efecte negative asupra dezvoltării creierului şi favorizând un comportament negativ pe măsură ce copilul creşte. În plus, dr. Bergman susţine că pentru o dezvoltare optimă, în primele săptămâni de viaţă bebeluşii ar trebui să doarmă pe pieptul mamei, după aceea urmând să doarmă în acelaşi pat cu mama până la vârstă de 3 sau 4 ani.

Sursă: totuldespremame.ro, desprecopii.com / Foto; pixabay.com