Părinţi, atenţie la rotavirus iarna!

1 67494 original jpg jpeg

În lunile friguroase, iarna şi primăvara, incidenţa rotavirusului creşte, deoarece temperaturile scăzute favorizează supravieţuirea şi răspândirea acestui virus în mediul înconjurător.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,în ţările cu climă temperată,inclusiv în România,incidenţa infecţiei cu rotavirus înregistrează o creştere semnificativă în timpul sezonului rece.

Pe lângă temperaturile scăzute,răspândirea acestei boli este favorizată şi de locurile aglomerate sau de contactul cu obiectele contaminate,pe care virusul supravieţuieşte un timp mai îndelungat în perioada iernii.

Studiile indică faptul că factorii climatici pot favoriza şi transmiterea rotavirusului între oameni.

“De exemplu,odată cu venirea iernii,petrecem mai mult timp în casă şi avem mai multe contacte în spaţii închise,astfel că şansele de transmisie a rotavirusului cresc. De asemenea,rotavirusul se poate contracta şi din spitale,astfel că incidenţa sa crescută din lunile reci se explică şi prin spitalizările mai dese din această perioadă. În plus,spre deosebire de sezonul călduros,iarna avem o imunitate mai scăzută”,declară medicul pediatru Iulia Ţincu,de la Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu”.

Specialiştii pediatri atrag atenţia că rotavirusul este o boală foarte contagioasă,care afectează 95% din copii,până la vârsta de 5 ani.