Petrece timp de calitate cu copilul tău!

1 73342 original jpg jpeg

În parc, în autobuz, în sala de aşteptare la doctor, părinţii stau mai mult cu ochii în telefonul mobil decât cu ochii pe copilul lor. Renunţă să mai butonezi pentru orice fleac şi dedică acest timp unei conversaţii reale sau doar amuzante cu odorul tău.

Ce îneamnă timp de calitate

Dragostea de părinte nu constă doar vorbe şi gesturi de-alint. Trebuie să-ţi petreci timp faţă-n faţă cu cel mic – timp de calitate,cum zic americanii,bine utilizat. Printr-o organizare judicioasă,vei vedea că găseşti „ferestre“ chiar şi într-un orar extrem de ocupat.

Zilnic alături de el

Părinţii ocupaţi fac petreceri speciale pentru copilul lor la aniversarea zilei de naştere,de Crăciun,de Paşte şi,eventual,de 1 iunie,dar pierd din vedere felul în care relaţionează cu cel mic în perioada dintre aceste evenimente. Aşadar,joacă-te cu copilaşul tău zilnic,ascultă-l,vorbeşte-i. Vii târziu de la serviciu? Imposibil să nu găseşti o jumătate de oră,înainte de culcare,pentru a-i citi povestea preferată sau a-l lăsa să-ţi spună cum şi-a petrecut ziua.

Profită de orice prilej

Orice prilej e bun să petreci timp cu micuţultău:când pregăteşti masa,când repari maşina,când te duci la cumpărături. Copilul poate fi cooptat uşor în activităţile tale domestice:lasă-l să te ajute la gătit,dându-i sarcina,spre exemplu,de a spăla fructele şi legumele. Roagă-l să-ţi dea uneltele necesare când meştereşti ceva prin casă,şi explică-i cu de-amănuntul ce faci. Sunt tot atâtea ocazii pentru puştiul tău de a afla ceva nou,de a pune întrebări – fără ca asta să te împiedice să-ţi duci la capăt sarcinile gospodăreşti.

Nu uita de mesele în familie

Mesele în familie sunt un excelent prilej de a intra într-un dialog relaxat cu copiii. Sunt recomandate măcar patru mese pe săptămână:fără televizor,cu radio în surdină,cu telefoanele mobile închise. Micul dejun,cina alături de cei dragi sau prânzurile de duminică sunt o ocazie pentru a schimba impresii şi a comunica.