Pleacă în prima tabără. Ce-i de făcut?

1 47488 original jpg jpeg

A început vacanţa şi ţi-ai dori ca micuţul tău să petreacă măcar o săptămână departe de zgomotul şi de poluarea oraşului? Dacă nu poţi să-l însoţeşti, trimite-l în tabără.

Probabil ai aflat că sunt o mulţime de tabere care-i aşteaptă pe copii.

Acolo se pot juca sau practica diverse sporturi,sub atenta supraveghere a unor persoane special instruite. Dar ce te faci dacă micuţul tău nu a mai fost plecat singur de acasă? Iată câteva ponturi pentru liniştea ta.

Să-l las în tabără?

În colectivitate,copiii învaţă să se descurce singuri,să comunice mai bine cu ceilalţi,să aibă responsabilităţi.

Dacă micuţul tău nu are fraţi,în tabără va avea nu doar o mulţime de copii cu care să se joace,dar va învăţa să împartă cu alţii sarcinile,să ajute,să renunţe uneori în favoarea altcuiva. Aici îşi poate descoperi pasiuni şi va lega prietenii.

Când se poate desprinde de familie?

Teoretic,de la vârsta de 4 ani,copilul ar putea merge în tabără,mai ales dacă a mai fost plecat în excursii cu părinţii. Important este să ştie să mănânce singur,să se îmbrace şi să se spele.

S-ar putea ca unii micuţi să aibă probleme când vine ora culcării,aşa numita „nostalgie de seară”. Ziua,prinşi în febra jocului,nu au timp să se gândească acasă,dar odată cu ora somnului îi cuprinde dorul şi vor acasă,la mama.

Supraveghetorii sunt instruiţi special pentru a-i ajuta pe cei mici să depăşească aceste momente,aşa că poţi sta liniştită. Înainte de plecarea în tabără,povesteşte-i amintiri nostime din taberele în care ai fost tu,când erai copil,pentru a-i trezi interesul.

Cel mai sigur este să-l trimiţi într-o tabără despre care ai informaţii de la copii care au fost deja. Dacă micuţul poartă ochelari de vedere,este bine să aibă o pereche de rezervă,în cazul în care îi sparge sau îi pierde. Dacă urmează un regim alimentar,informează organizatorul taberei.

Alege destinaţia în funcţie de vârstă

Pentru ca micuţul să fie în siguranţă,iar tu să stai liniştită,trebuie să alegi cu grijă destinaţia de vacanţă şi perioada,în funcţie de vârsta copilului.

Nu este indicat să-l trimiţi în tabără la mare înainte de împlinirea vârstei de 7 ani,mai ales în perioada de caniculă.

Verifică ofertele,interesează-te câţi copii are în grijă un supraveghetor,dacă tabăra are avizele sanitare şi dacă asigură asistenţa medicală. În privinţa distanţei la care este tabăra,cu cât copilul este mai mic,cu atât ar trebui să fie mai aproape de oraşul în care locuieşti.

Ce-i pui în bagaj

Organizatorul ar trebui să-ţi pună la dispoziţie toate informaţiile necesare privind obiectele personale de care are nevoie. Nu-l încărca pe micuţ cu lucruri inutile,nu burduşi valiza cu bombonele şi alte surprize dulci.

Strecoară o scrisoare printre lucruri,pe care s-o descopere când ajunge la destinaţie,în care îi spui să profite la maximum de vacanţă.

Urează-i să se simtă bine,dar nu-i spune că-ţi va fi dor de el. Pune şi o mică trusă de prim-ajutor cu câţiva plasturi (învaţă-l să-i folosească) şi pansament steril.