Politeţea se învaţă!

1 73883 original jpg jpeg

Un copil politicos? Nu, nu este imposibil. Iată câţiva paşi simpli pentru a-i învăţa pe cei mici să se poarte frumos în societate şi să fie respectuoşi.

1 Fii un exemplu!

Copiii imită foarte bine comportamentul celor mari. De aceea,este bine să foloseşti întotdeauna formulele de politeţe „te rog“ sau „mulţumesc“ atunci când vorbeşti cu ceilalţi membri ai familiei sau când i te adresezi celui mic. Astfel,va învăţa cu uşurinţă adresarea politicoasă.

2 Explică-i ce înseamnă să fii respectuos

Cel mai bun mod de învăţare este să vorbeşti mult cu copilul. Foloseşte-te de exemple din viaţă,pentru a-i demonstra micuţului de ce trebuie să fim politicoşi,sau ia drept subiect de discuţie un program pe care l-aţi urmărit împreună la televizor,după care comentaţi modul în care s-au comportat personajele.3 Motivează-l!

Copiii trebuie să fie motivaţi pentru orice activitate sau atitudine. Lauda primită pentru comportamentul politicos este cel mai efi­cient mijloc de a crea motivaţie,mai ales când este acordată în public.­

Spune-i clar copilului ce pedeapsă îl aşteaptă dacă nu respectă regulile stabilite de tine. Şi ţine-te de cuvânt! Aici trebuie să ai în vedere şi vârsta lui. Până la 3 ani,poate învăţa să salute,să mulţumească şi să spună „te rog“ şi „mulţumesc“. Între 3 şi 5 ani – să-şi ceară scuze când greşeşte,să bată la uşă şi să folosească batista,şi abia mai târziu lucruri mai complicate.

Nu schimba des regulile şi asigură-te că toate sunt respectate. Dacă vei tolera abateri cât de mici,în curând acestea vor deveni obişnuinţă. În acelaşi timp,asigură-te că şi ceilalţi membri ai familiei le cunosc şi te ajută în acest demers.

Politeţea poate fi învăţată sub formă de joc. Simulaţi împreună o petrecere cu păpuşile şi arată-i cum ar trebui să se poarte invitaţii în diverse situaţii.