Probleme frecvente de sănătate orală la copii

1 67606 original jpg jpeg

Igiena dentară este esenţială pentru copii, iar sănătatea orală a unui adult începe întotdeauna în copilărie.

Cariile sunt cel mai frecent motiv pentru care părinţii duc copiii la stomatolog,însă mai există alte 3 probleme comune,care nu ar trebui ignorate:bruxismul,respiraţia urât mirositoare şi sigilarea dinţilor de lapte,aceştia având un rol bine stabilit în masticaţie şi vorbire corectă,cât şi în erupţia dentiţiei permanente.

De ce îşi scrâşnesc copiii dinţii?

Bruxismul reprezintă încleştarea sau măcinarea dinţilor,o afecţiune de care majoritatea adulţilor nu sunt conştienţi şi care nu se limitează doar la aceştia. Între 15% la 33% din copiii îşi macină dinţii,de obicei în două momente cheie – când apar cei primari şi atunci când ies dinţii permanenţi. Cei mai mulţi copii pierd acest obicei după ce setul nou de dinţi este complet.

”Măcinarea dinţilor la copii poate provoca dureri ale maxilarului,dureri de cap şi uzura dinţilor. Consultaţi medicul stomatolog în cazul în care dinţii copilului încep să arate uzaţi sau în cazul în care copilul se plânge de sensibilitate a dinţilor sau durere”,explică dr. Andra Custra,clinica Andra Smile.

Sfaturi pentru a ajuta un copil să se oprească din măcinarea dinţilor:

• Scăderea stresului copilului,mai ales chiar înainte de culcare.

• Masaj şi exerciţii de întindere pentru a relaxa muşchii.

• Asiguraţi-vă că dieta copilului include multă apă. Deshidratarea poate fi legată de măcinarea dinţilor.

• Adresaţi-vă medicului stomatolog să monitorizeze dinţii copilului,dacă el sau ea are tendinţa de măcinare.

• Pentru copiii preşcolari nu sunt necesare intervenţii dentare. Cu toate acestea,copiii mai mari pot avea nevoie de coroane temporare sau gutiere.

Când ar trebui să ne îngrijorăm dacă copilului îi miroase urât gura?

Cel mai adesea cauza hialutozei este pur şi simplu o igienă dentară deficitară,prin bacteriile care se hrănesc din salivă stagnantă,cariile dentare care nu au afectat încă pulpa şi deci nu provoacă durere,ci doar respiraţia urât mirositoare. Atât sinuzita acută cât şi cea cronică,faringita sau alergiile au fost asociate cu respiraţia urât mirositoare.

”Respiraţia urât mirositoare se rezolvă de cele mai multe ori prin învăţarea copilului să se spele pe dinţi bine şi frecvent. Puteţi lăsa copilul să îşi aleagă o periuţă de dinţi şi pastă. Asiguraţi-vă că periuţa de dinţi are perii moi sau medii şi este suficient de mică pentru guriţa copilului. Spălatul pe dinţi împreună cu copilul este cea mai bună cale de a-l învăţa cum să se spele corect. Asiguraţi-i copilului control stomatologic în mod regulat,cel puţin o dată pe an”,adaugă dr. Custura.

Sigilarea la copii – o metodă de prevenţie a cariilor

Până la vârstă de 19 ani,cariile dentare afectează aproape 70% din copiii din România,precizează Colegiul Medicilor Dentişti din România (CMDR). Cariile netratate,pot provoca dureri şi infecţie.

”O opţiune extrem de eficientă pentru prevenirea cariilor dentare sunt materialele de sigilare. Acestea sunt un strat subţire,din material plastic,aplicat pe suprafeţele de mestecat ale dinţilor-de obicei dinţii din spate (premolarii şi molarii)-pentru a preveni apariţia cariilor dentare. Materialul de sigilare se leagă rapid în adânciturile naturale ale dinţilor şi formează un scut de protecţie pe smalţul fiecărui dinte. Această simplă manoperă nedureroasă,dar foarte eficientă se numeşte sigilare!”,explică dr. Andra Custura.

Deşi periajul minuţios şi folosirea aţei dentare pot elimina particulele alimentare şi placa de pe suprafeţele netede ale dinţilor,acestea nu pot ajunge întotdeauna în toate colţurile dinţilor din spate pentru a înlătura tot ce este nedorit. Materialele de sigilare protejează aceste zone vulnerabile împotriva cariilor prin sigilarea dinţilor contra plăcii şi a produselor alimentare.