Scutec versus oliţă. Când este gata de o nouă etapă

1 65567 original jpg jpeg

După ce asculţi toate sfaturile apropiaţilor, pe care le primeşti fie că vrei, fie că nu vrei, ţine cont că cel mic va renunţa la scutece doar atunci când va fi pregătit fizic, dar mai ales psihic. Prin urmare, e mai bine să nu-l forţezi.

Medicii pediatri şi psihologii clinicieni atrag atenţia că,dacă îl grăbeşti pe copil să-şi facă nevoile la oliţă,înainte ca el să fie pregătit,îi poţi întârzia dorinţa de a încerca de unul sigur.

În timp,după vârsta de un an,copilul îţi va da semnale că e gata să treacă la etapa următoare,oliţa. Nu te îngrijora dacă a depăşit vârsta de trei ani şi jumătate,iar el nu pare să-şi dorească o asemenea experienţă.

Totul ţine de dezvoltarea psihomotrică,adică cel mic va face la oliţă când va fi conştient că poate forţa şi produce mişcarea necesară.

Semne că e pregătit să renunţe la scutec

În timpul zilei îl poţi lăsa mai lejer,doar în chiloţei. Dacă stă curat câteva ore înseamnă că e pe drumul cel bun spre oliţă.

Unii copiii se ascund în altă cameră sau după un scaun ori o masă când fac în scutec. Alţii aşteaptă în faţa uşii de la baie,mai ales cei care au mers de câteva ori cu părinţii şi au primit explicaţii despre acest proces.

Atenţie! Dacă încerci să-l înveţi să folosească oliţa,evită să tragi apa la toaletă când stă aşezat. Zgomotul neobişnuit poate fi pentru el o experienţă neplăcută. În schimb,îl poţi lăsa pe el să facă asta.

Fii atentă când începe să copieze comportamentul vostru la toaletă. Este un semn că e gata să experimenteze oliţa.

Dacă micuţul înţelege când îi spui să ia oliţa,să o ridice,să se aşeze pe ea după ce,bineînţeles,îşi dă pantalonii şi chiloţeii jos.

Un alt semn că e gata să scape de scutec este atunci când arată cu degetul spre oliţă,în semn că are nevoie de ea. De asemenea,copilul o poate striga pe limba lui.

Când începe să tragă de pamperşi,să-i desfacă şi să se aşeze singur pe oliţă,treaba ta s-a încheiat. Îţi mai rămâne doar să-l supraveghezi şi să-l ajuţi la final,desigur.

Pont

De obicei,copiii mici se obişnuiesc să facă la oliţă mai repede la creşă,unde toţi micuţii merg la toaletă împreună şi se copiază unul pe altul.

În plus,asistentele şi educatoarele îi pot lăuda când reuşesc să folosească oliţa. Astfel,îi impulsionează şi pe ceilalţi să-şi dorescă să primească aplauze .

Ştiai că…

… cei mai mulţi copii încep să manifeste interes pentru oliţă între doi şi trei ani? Fetiţele sunt adesea gata să facă acest lucru mai devreme decât băieţii.