Soluţii ca să-ţi revii mai rapid după naştere

1 64039 original jpg jpeg

Fie că este vorba de naşterea naturală sau de cezariană, perioada de recuperare este diferită pentru fiecare mamă în parte. În toată această perioadă, alimentaţia echilibrată şi mişcarea te vor ajuta să te refaci mai uşor.

Adoptă o alimentaţie echilibrată

Chiar dacă trebuie să alăptezi nu înseamnă că trebuie să mănânci mai mult. Dieta bogată în fructe şi legume proaspete,dar şi în surse de proteine sănătoase (ouă,brânză de vaci,carne de vită,de curcan,somon) te ajută nu numai să asimilezi vitaminele şi mineralele de care ai nevoie,ci şi să-ţi revii mai rapid la echilibrul normal.

În timpul alăptării ai nevoie de circa 2.500 de calorii pe zi,împărţite pe parcursul a cinci mese:trei principale şi două gustări. Evită să mănânci cu trei ore înainte de culcare şi renunţă pe cât posibil la dulciuri şi produsele de patiserie. La fel de importantă este hidratarea,mai ales că pe timpul alăptării trebuie să-ţi suplimentezi consumul de apă cu un litru,adică vei bea circa trei litri de apă pe zi.

Încearcă să te odihneşti cât poţi de mult

Alăptatul bebeluşului la ore fixe,episoadele de colici ale copilului şi grija pentru cel mic sunt doar câţiva dintre factorii care te ţin mai mult timp trează.

Pentru a face faţă mai uşor acestei perioade este important să profiţi de fiecare clipă în care poţi să te odihneşti. Principala regulă de care să ţii cont este să dormi atunci când doarme şi puiul tău. Aşa vei putea să te refaci şi să-ţi menţii echilibrul emoţional în toată această perioadă.

Mişcarea grăbeşte refacerea

Indiferent că este vorba de naştere naturală sau prin cezariană,mişcarea te ajută să te recuperezi mai rapid. Activitatea fizică,în măsura în care efortul nu este unul prea mare,aduce multe beneficii mamei:redă tonusul muscular,ameliorează simptomele depresiei postnatale,ajută la tonifierea musculaturii abdominale,previne durerile de spate şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină.

Dacă femeile care nasc pe cale naturală pot face sport chiar şi la o lună după naştere (dacă medicul permite),după operaţia de cezariană ea este recomandată de abia după patru luni.