Spaimele copilăriei: cum îţi ajuţi micuţul

1 73661 original jpg jpeg

Teama de întuneric, de apă, de hoţi, de vrăjitoare, de ceilalţi...Toţi copiii au temeri pasagere, care fac parte din procesul lor de dezvoltare. Arată-i că îl înţelegi şi nu-i lua frica în derâdere.

Tema de întuneric

Este una dintre primele cărora copilaşul tău trebuie să le facă faţă. S-ar putea ca,dintr-o dată,micuţul care până acum mergea liniştit la culcare să refuze să mai adoarmă singur,să ceară o lumină aprinsă,să te cheme din zece în zece minute să-i aduci un pahar cu apă,să te roage să-l mai scarpini puţin sau să-i mai spui o poveste. Soluţia e simplă:alege un bec de veghe foarte slab şi poziţionează-l  în aşa fel încât să nu bată direct spre patul copilului. În plus,pentru a-i alunga teama,încearcă să-i expliciciclul zi-noapte,de ce Soarele se vede doar ziua,iar noaptea apare Luna. Sau jucaţi-vă de-a baba oarba:învaţă-l să se descurce în camera lui,fără a vedea ce este în jur.

Teama de monştri

Apare la vârsta când imaginaţia este în plină expansiune. Să nu te mire dacă îţi povesteşte că un monstru înfiorător s-a strecurat noaptea în patul lui şi l-a speriat. Şi i-a stricat somnul. Apariţia acestui personaj este absolut firească în visele copilaşilor. Imaginaţia lui va merge chiar mai departe,şi va transforma în personaje negative perdeaua care se mişcă,umbra de la lampă,mobila care trozneşte...De la 4 ani,copilaşul tău trece dintr-o etapă în alta a copilăriei şi începe să-şi conştientizeze vulnerabilitatea. Pentru că este suficient de mare şi îşi poate exprima temerile,îi este de ajutor dacă discuţi cu el despre ceea ce îl sperie.

Teama de hoţi

Copilul refuză să meargă la culcare pentru că se teme de hoţi. Ţine cont de faptul că teama lui poate fi reală. Dacă nu-l iei în serios,îşi va pierde încrederea în tine,nu te va mai percepe ca pe colacul lui de salvare în orice situaţie. Va ajunge un tânăr,un adolescent anxios,cu probleme. Căutaţi împreună explicaţii pentru fiecare situaţie în parte. Ritualurile de seară,povestea de dinainte de somn,lumina de veghe,ursuleţulpreferat şi sărutul de noapte bună sunt liniştitoare şi ar trebui să fie suficiente pentru a-l pregăti pe copilaş pentru un somn fără griji.