Ştii să-i acorzi copilului ajutor de urgenţă?

1 68060 original jpg jpeg

Sunteţi în vacanţă, dar nimic nu te înspăimântă mai tare decât gândul că puiul tău ar putea păţi ceva, chiar dacă nu-l scapi din ochi nici o clipă. De aceea, e bine să ştii care-s paşii de urmat, pentru a-i acorda ajutorul de care are nevoie.

Julituri,tăieturi

Dacă s-a tăiat sau a căzut,curăţă bine rana cu apă oxigenată sau cu Betadină. Apoi,în funcţie de cât de serioasă e plaga,o acoperi cu pansament steril şi feşe sau cu un bandaj adeziv. În nici un caz nu foloseşti spirt,Rivanol,Propolis sau diverse alifii. Dacă o cureţi corect zi de zi,se va vindeca de la sine.

Răni care sângerează puternic

Dacă sângerarea este puternică,faci un bandaj compresiv (mai strâns) şi duci copilul la spital. La fel,dacă rana este adâncă şi pare să aibă nevoie de copci sau de o toaletare mai profundă. Atenţie! Dacă sângerarea a fost atât de puternică încât ai improvizat un garou,trebuie să ajungi cu copilul la spital în maximum 30 de minute.

Lovituri la cap

Ai dus copiii în parc şi unul dintre ei a alunecat din leagăn şi s-a lovit la cap. Dacă,ulterior incidentului,copilul are ameţeli,e somnolent sau e foarte agitat,are convulsiil,pierde echilibrul şi manifestă un comportament neobişnuit,du-l de urgenţă la neurochirurgie.

Arsuri

Sunt frecvente şi se pot întâmpla oricând,într-un moment când nu eşti atentă la ceea ce face micuţul. Dacă e vorba de opărire sau de arsură chimică,clăteşte abundent locul afectat cu apă rece,apoi aplică o compresă sterilă sau un pansament cât mai curat. Apa rece îndepărtează factorii care au produs arsura (în special cei chimici) şi calmează durerea. Tot pentru ca micuţul să nu mai sufere,pune-i un supozitor cu algocalmin sau paracetamol. Du-l apoi cât mai rapid la spital. Dacă arsura a avut loc pe o suprafaţă mare,nu îmbăia copilul. Înveleşte-l în cearceafuri curate şi du-l de urgenţă la spital,după ce ai folosit supozitorul cu algocalmin sau paracetamol.

Ciupituri de insecte

Deşi aparent inofensive,ciupiturile de insecte pot declanşa reacţii alergice serioase. Prima măsură o reprezintă compresele cu apă rece sau cu gheaţă. Când pleci cu copiii la ţară sau în Deltă,e bine să ai în trusa de prim ajutor un spray antihistaminic,un spray antiinflamator şi un antibiotic,pe care le administrezi conform prescripţiilor medicului.

Citeşte şi:

Ce trebuie să mănânce copiii de vârstă şcolară?

Trucuri ca să domoleşti un copil agresiv