Stop, camera mea! De ce are nevoie copilul de intimidate

1 65325 original jpg jpeg

Copilul tău e la vârsta la care insistă să aibă camera lui. Şi, de îndată ce o are, dacă îi tulburi intimitatea, îţi trânteşte uşa în nas!

O personalitate independentă

Nevoia de spaţiu – atât fizic,cât şi psihologic – este perfect normală pentru vârsta lui. Este la vâsta la care îşi conturează un caracter independent,un drum firesc spre personalitatea adultului de mai târziu. Acceptă acest lucru şi nu trata dorinţa copilului de a avea un spaţiu al lui ca pe o declaraţie de război. E timpul pentru negocieri!

Locul secret

Nevoia de intimitate apare în principal pe fondul modificărilor fizice ce survin la pubertate. Copiii se descoperă pe sine şi au nevoie de spaţiul lor secret. Un spaţiu în care nimeni să nu-i cotrobăie prin sertare,prin ghiozdan sau prin dulap. Un loc unde îşi poate invita prietenii,unde îşi poate face temele în linişte-şi unde poate medita.

Joaca de-a oamenii mari

Când odrasla ta îşi reclamă deja camera proprie,nu refuza. E semn că a ajuns la acea vârstă la care vrea să se joace de-a oamenii mari. Iar faptul că îi vei acorda un anumit grad de intimitate îi va permite să-şi dezvolte propria propriile sale repere. Nu-l sufoca cu ordine,comenzi şi cu o autoritatepărintească copleşitoare. Când tu nu vei mai fi în viaţa lui,fie nu va reuşi să se descurce,fie se va revolta. Autodisciplina apare atunci când copiii au ocazia să ia propriile lor decizii.Recente