Taberele pentru copii: cum îi ajută pe cei mici să se dezvolte

1 62691 original jpg jpeg

Când nu ştii cu ce să ocupi timpul liber al mititelului tău, ia în considerare varianta de a-l trimite în tabără.

Taberele din ziua de azi propun nenumărate activităţi incintante pentru copii,sub supravegherea unui personal calificat. Dar care sunt avantajele şi dezavantajeşe unui astfel de sejur?

Avantaj:învaţă să se descurce singur

Taberele sunt prilej pentru prichindelultău de a-şi face noi prieteni şi de învăţa să se descurce singur. Învaţă să fie autonom şi are ocazia să aprofundeze un domeniu de care e pasionat. În plus,va căpăta deprinderi folositoare:va fi obligat să se ţină de un program precis,să accepte şi să respecte un set de reguli,să ajute şi să ceară ajutor,să nu facă mofturi,să colaboreze. Un sejur bine ales îl face mai responsabil,îl ajută să socializeze şi să se exprime,dar şi să-şi asume riscuri şi să se autodepăşească. Mai întâi de toate,află ce tip de activităţi i-ar stârni interesul şi ce domeniu ar dori să aprofundeze pe durata celor 7 sau 14 zile.

Dezavantaj:teama de necunoscut

Ca un părinte responsabil,te înearcă o mie şi una de întrebări şi de temeri înainte de a opta pentru o variantă sau alta. Cere sfatul învăţătorilor sau profesorilor în care ai încredere,consultă-te cu alţi părinţi,intră pe forumuri de discuţii pentru a te documente cât mai temeinic. De multe ori,temerile tale se reflectă şi în atitudinea copilului. Dacă micuţul simte că-l laşi în vacanţă cu inima îndoită,se va adapta mai greu departe de tine şi nu se va bucura deplin de ceea ce-l înconjoară. Dacă nici aşa nu eşti liniştită,găseşte-i un sejur într-un loc suficient de apropiat de localitatea în care trăieşti- cât să poţi să-i faci o vizită „fulger“,ca să te asiguri că totul e-n regulă.

Care e vârsta potrivită?

Începând cu vârsta de 3 ani,micuţii pot fi lăsaţi în tabără. Specialiştii susţin însă că segmentul 6-12 ani este cel mai potrivit cu ideea de vacanţă departe de casă. Dacă copilul e de vârstă mai mică,nu alege tabere mai lungi de o săptămână – altfel,mititelul va avea sentimentul că a fost abandonat.