Vaccinarea copiilor, o metodă de prevenire a bolilor infecţioase

simeon stalpnicul png

Vaccinarea este una dintre cele mai importante etape în dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Astfel sunt prevenite multe boli care le pot pune sănătatea în pericol.

Campania „Să protejăm copilăria”,demarată de Societatea Română de Pediatrie (SRPED) marchează Săptămâna Europeană a Vaccinării  şi are loc în perioada 22-27 aprilie. Cu această ocazie se promovează importanţa vaccinării la copii,context în care incidenţa bolilor creşte,iar rata vaccinării scade. În fiecare an,vaccinarea salvează peste 3 milioane de vieţi din întreaga lume.

În linie cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,Societatea Română de Pediatrie subliniază că vaccinarea copiilor rămâne în continuare cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor infecţioase. Cu ocazia acestei campanii,specialiştii pediatri reamintesc părinţilor că vaccinarea poate juca un rol decisiv în sănătatea şi dezvoltarea celor mici.

Pentru ca mesajul să ajungă mai uşor la părinţi,cadrele medicale beneficiază de un program de training pentru a veni în întâmpinarea părinţilor cu sfaturi utile. Astfel,în 2012,Societatea Română de Pediatrie a lansat “Recomandări de vaccinare în pediatrie din România”,primul ghid practic de profilaxie a bolilor infecţioase pediatrice din România,adresat cadrelor medicale. Acesta este un suport real,cu argumente,în demersul de educare şi informare cât mai corectă a părinţilor cu privire la aspectele esenţiale ale îngrijirii copilului. Imunizarea prin vaccinare reprezintă unul dintre cei 3 piloni esenţiali ai protecţiei copilului,alături de nutriţie şi evitarea micilor accidente. Materialul poate fi consultat şi de către părinţi,fiind disponibil pe site-ul Societăţii Române de Pediatrie.

Societatea Română de Pediatrie recomandă imunizarea copiilor împotriva tuturor bolilor infecţioase prevenibile,atât cu vaccinurile cuprinse în Programul Naţional de Imunizare,cât şi cu cele împotriva infecţiei cu rotavirus,varicelei sau a bolilor pneumococice.

Pentru mai multe informaţii despre schema vaccinurilor recomandate intră AICI!