Vaccinul pneumococic poate fi gratuit pentru copii. Semnează petiţia online!

1 52607 original jpg jpeg

Mai multe organizaţii neguvernamentale şi asociaţii profesionale de medici au marcat astăzi, 12 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei prin demararea unei campanii de informare a părinţilor cu privire la riscurile bolilor de plămâni şi de strângere de semnături pentru introducerea vaccinului pneumococic gratuit pentru copiii sub vârsta de 5 ani.

Cei care au trecut în dimineaţa aceasta prin staţiile de metrou Piaţa Unirii şi Piaţa Victoriei au avut ocazia să semneze petiţia pentru susţinerea acestei cauze,care poate oferi copiilor un viitor mai bun.

Semnăturile adunate se adaugă celor aproximativ 5.000 de părinţi care au semnat deja petiţia online „Spune DA introducerii vaccinului pneumococic!”.

Ea a fost lansată în urmă cu câteva săptămâni de Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2012.

Poţi semna şi tu petiţia la adresa:http://www.petitieonline.com/spune_da_introducerii_vaccinului_pneumococic

În prezent,doar 2% dintre părinţii români îşi permit să cumpere acest vaccin pentru micuţii lor,de aceea sperăm că autorităţile vor lua deciziile necesare pentru ca acei 200.00 de coii care vine pe lume în fiecare an în ţara noastră să fie protejaţi.

Nu trebuie să uităm că în Uniunea Europeană 23 de state au introdus deja acest vaccine în calendarul de imunizări gratuite,iar copiii din România merită aceleaşi drepturi”,a declarat Andreea Marin Bănică,ambasadorul campaniei Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 şi preşedintele Fundaţiei Preţuieşte Viaţa. Ea a stat de vorbă cu trecătorii de la metrou pentru a-i informa despre pericolul bolilor pneumococice,principal cauză de deces infantil în lume,dintre bolile care pot fi pevenite prin vaccinare.

La evenimentul organizat de Societatea de Pneumologie Pediatrică,alături de Andreea Marin Bănică au fost prezenţi medici care au îndemnat părinţii să-şi vaccineze copiii,aceasta fiind singura metodă recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii de prevenire a incidenţei bolilor pneumococice.

720144f7e98ff7c63f5521dcf13f2a76 jpg jpeg

Din nefericire,România deţine un loc fruntaş în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă,cu o rată de 9,79 la 1.000 de nou-născuţi,mai mult decât dublu faţă de media europeană.

Aproximativ o pătrime din cazurile de deces de produc din cauza bolilor aparatului respirator.

În calitate de medic,recomand cu tărie vaccinarea copiilor,ceea ce ar reduce la jumătate rata mortalităţii infantile prin bolile pneumococice,chiar din primul an de vaccinare”,a afirmat Dr. Doina Pleşca,Vicepreşedinte al Secţiei de Pneumologie Pediatrică din cadrul Societăţii Române de Pneumologie.

Dacă nu eşti convinsă încă de importanţa acestui vaccin,poate te vor convinge următoarele:

-numai în anul 2011,circa 1,3 milioane de copii sub vârsta de 5 ani au murit în lume din cauza pneumoniei,o boală prevenibilă şi tratabilă

-România înregistrează cea mai mare rată de mortalitate infantilă din cauza pneumoniei,la copiii cu vârste între 0 şi 5 ani,potrivit ultimelor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

-pneumonia este principal cauză a mortalităţii infantile în România

-în România,1 din 5 copii cu vârsta până într-un an care ajung la medicul de familie sau în spital suferă de o boală cu potenţial pneumococic,în timp ce rezistenţa pneumococului la antibiotic este în creştere

-vaccinarea pneumococică a copiilor este cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor pneumococice. Provocate de o bacteria numită Streptococus pneumoniae,aceste boli pot varia de la otite medii acute,pneumonii,sinuzite,conjunctivite,până la bacteriemii,sepsis sau meningite şi pot provoca sechele grave în rândul copiilor care au suferit un episode de boală,precum retard mental,tulburări de comportament,tulburări de vedere şi auz sau epilepsie.

Petiţia „Spune DA introducerii vaccinului pneumococic!” a fost lansată deCoaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013este o campanie iniţiată şi susţinută din luna septembrie a anului 2012 de mai multe ONG-uri:

-Fundaţia Preţuieşte Viaţa (www.pretuiesteviata.org)

-World Vision România (www.worldvision.ro)

-Societatea Română de Pneumologie Pediatrică (www.srp.ro)

-Fundaţia Spitalul de Copii Braşov

-Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii (www.arps.ro)

-Societatea Naţională a Medicilor de Familie (www.snmf.ro)

-Colegiul Medicilor

-Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria

Coaliţia militează pentru dreptul copiilor din România de a beneficia de un program de prevenţie a bolilor pneumococice şi intenţionează să desfăşoare o amplă campanie de informare a publicului larg,a medicilor şi a autorităţilor române cu privire la riscurile şi costurile absenţei unui program de prevenţia a bolilor pneumococice.

Obiectivul coaliţiei este crearea primului program naţional de imunizare care să cuprindă şi vaccinarea pneumococică în România,începând din anul 2013.