«Vindecă» vechile vrajbe între rude!

1 54028 original jpg jpeg

Există o zicală care spune că emoţiile nu pot fi judecate. În această expresie se ascunde mult adevăr, fiindcă, în lipsa unor măsuri adecvate, antipatia între rude, sădită de o întâmplare din trecut, nu va scădea nicicum şi nu va fi diminuată de discuţii logice. Şi totuşi, în aceste condiţii, ce poţi face pentru a nu întreţine micile duşmănii la o reuniune generală?

De la ordine şi disciplină,la armonie deplină

Indiferent de cine îţi trece pragul casei – părinţi,unchi,mătuşi,verişori sau câte şi mai câte alte neamuri –,cu toţii trebuie să ştie care sunt regulile tale. De exemplu,dacă tu nu tolerezi dezordinea,după marile mese în familie,toată lumea trebuie să participe la curăţenie. Dacă tu te-ai consultat cu ai tăi privind preparatele pe care le vei pune pe masă,nu apleca apoi urechea la nemulţumirile apărute după. Atât timp cât tu ai o comunicare corectă şi respectuoasă cu cei din clanul tău,este normal să ceri reciprocitate.

De asemenea,dacă ai două sau mai multe rude certate,care au probleme în a respira aerul din aceeaşi încăpere,ele trebuie să ştie că vrajbele nu-şi au locul atâta vreme cât au venit pentru un cu totul alt scop decât acela al reaprinderii unui foc mocnit.

simeon stalpnicul png

Fii împăciuitoare şi atentă la detalii

Diplomaţia este cuvântul de ordine la marile reuniuni de familie. Cât timp ştii care sunt principalele supărări şi conflicte în sânul familiei,poţi să intervii discret,astfel încât să reduci riscul ca vulcanul să „erupă”. De exemplu,nu aşeza două doamne care nu se suportă de ani buni una lângă cealaltă sau faţă în faţă,pentru că este ca şi cum ai pune iasca şi cremenele în mâinile unui piroman.

Încearcă să te ţii de regulile pe care le-ai impus în casă,să nu fii părtinitoare şi să-ţi păstrezi echidistanţa faţă de eventualele discuţii care ar putea arunca scânteia buclucaşă. De asemenea,evită să pui cantităţi mari de băutură pe masă,pentru că acestea reduc luciditatea şi cresc emotivitatea şi trăirile necumpătate. Oricât de dificilă ar fi o astfel de întâlnire,nu uita că ea nu va dura pentru totdeauna.

Fără favoritisme!

Ai dreptul la o relaţie normală cu fiecare dintre rudele tale,indiferent dacă ele se plac sau nu unele pe celelalte. Poate fi un lucru bun să laşi să se vadă acest punct de vedere,fără să intri în discuţii de tipul „De ce ea şi eu nu?“,„De ce la el se poate şi la mine nu?“.

Fiecare relaţie pe care o ai cu un om drag este individuală şi nu se supune judecăţii celorlalţi. Poţi să afirmi mereu că tu îi iubeşti şi pe X şi pe Y în felul tău şi că tu nu judeci relaţiile şi problemele pe care le au. Dacă vor să rezolve lucrurile cu scandal,nu accepta acest lucru sub acoperişul tău. Până la urmă,pot să rezolve asta şi în alt loc,nu la sărbătoarea ta de familie.

În caz de furtună...abordează lucrurile cu calm

Dacă,din păcate,niciuna dintre măsurile de mai sus nu dă roade şi se iscă furtuna,nu te lăsa atrasă în tornadă. Nu lăsa pe nimeni să găsească scuze sau acuze,păstrează-ţi cumpătul! Dacă reuşeşti toate aceste lucruri,este foarte posibil ca vrajba dintre două sau mai multe rude să nu scadă foarte mult,dar cel puţin te vei asigura că vulcanul care mocneşte între persoanele dragi ţie nu erupe la tine în sufragerie. Şi,mai mult decât atât,vei şti că relaţiile pe care le ai cu fiecare dintre rudele tale sunt corecte şi nu devii subiectivă cu privire la niciuna.    

simeon stalpnicul png

Alexandru Cojocaru,psihoterapeut Mediclass,www.mediclass.ro

Dacă ai nevoie de o consultaţie sau de consiliere,scrie pe adresa alexandru.cojocaru@mediclass.ro sau sună la 0724.539.589