Purtarea măştilor de protecţie a dublat cererea pentru aparatele dentare

1 shutterstock 600152546 jpg jpeg

Masca de protecţie aduce un avantaj în plus pentru cei care s-au hotărât să-şi repare dantura. De exemplu, acum oamenii nu trebuie să se mai simtă stânjeniţi că poartă aparat dentar.

Unii oameni se simt stresaţi la gândul că pot fi judecaţi dacă poartă aparat ortodontic fiind adulţi. Necesitatea de a purta mască, odată cu pandemia de coronavirus, i-a determinat să apeleze la serviciile stomatologice pe care anterior le-ar fi refuzat.

Potrivit medicului stomatolog Dr. Denisa Zaharia, cererea pentru aparate dentare s-a dublat în ultimele luni, în urma unui bilanţ făcut la clinica la care lucrează. Dacă înainte de pandemie, aceste servicii reprezentau 20% din totalul celor oferite de clinică, acum cererea a ajuns 40% din serviciile stomatologice solicitate după starea de urgenţă.

Din cauza pandemiei, oamenii socializează mai puţin, evită întâlnirile în grupuri mari, iar copiii şi adolescenţii sunt în vacanţă  şi nu-şi mai fac griji legate de reacţia colegilor, dacă poartă aparat dentar.

,,Ascunderea involuntară a zâmbetului în spatele măştii de protecţie, socializarea redusă, dar şi perioada de vară şi de concedii când oamenii au mai mult timp pentru ei pot fi o parte dintre motivele care au dus la creşterea interesului pacienţilor pentru tratamentele ortodontice”, explica Dr. Denisa Zaharia.

dr denisa zaharia 3 jpg jpeg

Astăzi, pe piaţă există noi tipuri de aparate dentare care reduc efectele nedorite, dar şi durata tratamentului ortodontic:

,,Din experienţă pot spune că cei mici aleg cel mai frecvent aparatele metalice cu elastice colorate şi vesele, spre deosebire de adulţi, pentru care cel mai important este ca aparatul să fie cât mai puţin vizibil, cât mai eficient şi cu o estetică cât mai fină”, spune medicul.

Dr. Denisa Zaharia recomandă părinţilor să facă o vizită specialistului ortodont pe când cei mici au între 6 şi 7 ani. Atunci medicul poate aprecia dacă există o dezvoltare corectă a maxilarelor, dacă dinţii au spaţiu suficient pe arcadă pentru erupţie.

Adulţii ar trebui să se adreseze medicului ortodont dacă nu sunt mulţumiţi de aspectul dinţilor lor sau din cauza unor probleme funcţionale (nu mănâncă bine, au durere, zgomote în articulaţie sau observă că au probleme la nivelul gingiilor – sângerare.

Sursa foto: Shutterstock