Remedii care îmbunătăţesc tranzitul intestinal

1 gut digestion stomach gettyimages 892955888 jpg jpeg

Constipaţia apare ca o “răzvrătire” a organismului, atunci când acesta nu primeşte mâncarea sănătoasă de care are nevoie. Consumul excesiv de carne, de produse de patiserie, de brânzeturi, toate acestea duc la îngreunarea tranzitului intestinal şi, în final, la constipaţie.

Vorbim despre constipaţie atunci când eliminarea scaunelor se face o dată la două-trei zile. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că organismul nu primeşte cantitatea necesară de fibre pentru a funcţiona în mod optim. Totodată, lipsa hidratării şi a mişcării reprezintă un factor decisiv în apariţia acestui fenomen.

Seminţele de in sunt bogate în fibre

Inul reprezintă o sursă de fibre şi de acizi graşi Omega 3, substanţe necesare organismului pentru a preveni constipaţia. Poţi folosi o linguriţă de pudră, pe care să o dizolvi în apă fierbinte sau le poţi consuma, pur şi simplu, după ce le-ai spălat bine. Le poţi adăuga în iaurt sau în salate. Este recomandat să le mănânci seara, de trei ori pe săptămână.

Păpădia are efect laxativ

Consumul de păpădie stimulează mişcările intestinale, favorizând, astfel, eliminarea scaunelor. Prepară un ceai de păpădie dintr-o lingură de rădăcină şi de frunze de plantă, peste care torni 250 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat peste noapte şi bea ceaiul a doua zi, chiar înainte de masă.

Seminţele de psyllium previn constipaţia

Datorită unui conţinut generos de fibre, psyllium accelerează tranzitul intestinal şi măresc consistenţa scaunului. Prepară un remediu dintr-o linguriţă de seminţe de psyllium şi din 250 ml de apă fierbinte. Lasă la infuzat două ore şi consumă de două-trei ori pe săptămână. Poţi îmbunătăţi gustul amestecului cu lămâie şi cu miere. Poţi adăuga seminţele de psyllium şi în iaurtul pe care îl consumi dimineaţa.

Sfatul specialistului

Andreea Perchick - nutritionist, remedii florale Bach, Andreea's Nutrition Center

Tel.: 0762 881 320

Cauzele constipaţiei pot fi multiple: de la alimentaţia nesănătoasă la efectele secundare ale unor medicamente sau ale unor afecţiuni.  Dacă nu este vorba de o cauză medicală, poţi apela la remedii anticonstipaţie cu efecte garantate.

Iată câteva dintre ele:

  • măreşte cantitatea de fibre ingerate (cantitatea minimă/zi pentru un adult este de 25 g) şi scade consumul de proteine animale (carne, brânzeturi). Fibrele, din cauza faptului că se umflă în intestin, asigură o evacuare adecvată a deşeurilor, mărind scaunele în volum şi uşurând defecaţia.
  • consumă mai multe lichide, în special apă, ceaiuri uşoare de plante, sucuri naturale de fructe sau legume, supe de legume.
  • consumă probiotice care ajută la reglarea tranzitului intestinal.
  • consumă ulei de măsline extravirgin, obţinut prin presare la rece, o lingură în fiecare seară.
  • consumă oleaginoase crude (nuci, migdale etc).
  • Bea zilnic un pahar cu apă calduţă cu puţin suc de lămâie dimineaţa, pe stomacul gol.

Foto: Getty Images