Remedii pentru întărirea părului

1 woman 1948939 960 720 jpg jpeg

Dacă observi că pierzi tot mai mult din podoapa ta capilară, nu te grăbi să apelezi la tratamente costisitoare. Încearcă mai întâi câteva remedii naturale care acţionează eficient şi cu blândeţe.

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, nu este exclus să observi că părul a început să-ţi cadă tot mai mult. De altfel, specialiştii estimează că peste 60% din persoanele cu vârste de peste 20 de ani au probleme cu pierderea podoabei capilare. Vestea bună este că există o serie de preparate din plante care pe lângă faptul că întăresc şi hrănesc rădăcina firulului de păr, înlătură mătreaţa şi dau părului un aspect sănătos şi strălucitor. Tratamentele se fac, în general, pe perioade lungi, de circa şase luni. În plus, pentru a stimula circulaţia sanguină la nivelul scalpului se recomandă periajul părului de două ori pe zi, câte 5 minute.

Şampon din urzică, preparat în casă

Urzica este unul dintre cele mai recunoscute remedii împotriva căderii părului. Iar acest lucru se datorează proprietăţilor ei astringente, tonice şi antiinflamatorii. Poţi folosi această plantă sub formă de şampon. Amestecă două linguri de decoct de urzică (patru linguri de plantă se fierb în 300 ml apă, timp de 10 minute), cu 10 gălbenuşuri de ouă de prepeliţă şi trei linguriţe de ulei de măsline extravirgin. Spală-te pe cap cu acest şampon de trei ori pe săptămână, timp de cel puţin şase luni, timp în care este indicat să nu foloseşti alte tipuri de şampon sau produse de înfrumuseţare precum gel, spumă de păr sau fixativ.

Dacă totuşi nu doreşti să renunţi la şamponul tău obişnuit, poţi folosi un ceai concentrat de urzică pentru a-ţi clăti părul după fiecare spălare. Infuzia se prepară din 40-50 g de plantă la un litru de apă clocotită. 

Fricţionări cu decoct de brusture

O dată pe săptămână poţi face fricţionări ale scalpului cu un decoct preparat din trei linguri de rădăcină de brusture mărunţită ce se fierbe timp de 30 de minute în jumătate de litru de apă. Tot pentru fricţionări, poţi folosi şi tinctura de brusture. Rădăcina plantei se mărunţeşte fin şi se pune într-o sticlă până s-au umplut trei sferturi din recipient. Apoi se umple sticla cu alcool de 40 de grade. Preparatul se lasă la macerat 14 zile, timp în care trebuie să agiţi amestecul de două ori pe zi. După aceea, tinctura se filtrează şi se foloseşte pentru masarea scalpului de câte două ori pe săptămână. Tratamentul se face în cure de câte o lună.

Masaj cu ulei de măsline, 10 seri la rând

Un alt remediu care ajută la regenerarea părului şi care în acelaşi timp îi conferă strălucire este uleiul de măsline. Aşadar, în fiecare seară, timp de 10 zile, se masează pielea capului cu acest ulei, iar pe timpul nopţii capul se ţine învelit. De asemenea, pentru a stopa căderea părului, mai ales dacă suferi de alopecie, poţi face zilnic, timp de şase luni, un masaj al scalpului cu o infuzie concentrată din ceai negru sau cu suc proaspăt de năsturel. Un alt remediu este şi oţetul de mere cu care, de 6 ori pe zi, se fricţionează zonele unde cade părul.

Frunze de nuc, pentru regenerare şi nuanţare

Poţi avea un păr mai rezistent şi îi poţi conferi în acelaşi timp reflexe brune dacă faci de două ori pe săptămână, timp de o lună, băi cu infuzie din frunze de nuc. Pune patru linguri de frunze într-un litru de apă clocotită şi lasă la infuzat timp de 15 minute. După aceea, strecoară şi foloseşte soluţia obţinută pentru clătirea părului după spălare. Dacă doreşti să dai părului nuanţe blonde-aurii poţi proceda în acelaşi fel folosind flori de muşeţel.