Care este diferenţa dintre îngheţată şi gelato. Ce conţin cele două deserturi, care e mai sănătos

1 shutterstock 1606424527 jpg jpeg

Îngheţata este desertul preferat al tuturor în zilele caniculare, iar „ispita“ vine în numeroase forme şi arome. Îngheţata artizanală este unul dintre produsele de top, însă mulţi o confundă cu gelato. Între cele două există, însă, mari diferenţe.

Gelato nu este doar un alt nume simandicos pentru îngheţată, chiar dacă mulţi cred că cele două produse sunt unul şi acelaşi. Văzute într-o vitrină frigorifică, este destul de dificil să le deosebeşti. Însă, de la ingrediente la textură şi gust, diferenţele între cele două sunt mari. Iar dacă un desert îngheţat e plăcerea ta vinovată vara, află şi care dintre ele este mai sănătos.

Ingredientele

Principalele ingrediente din îngheţată şi gelato sunt laptele şi smântâna, dar cantitatea este complet diferită. După cum sugerează şi numele, „îngheţata (ice cream) conţine mai multă smântână (cream) decât lapte, în timp ce în gelato predomină cantitatea de lapte integral. Un alt ingredient care sporeşte diferenţe îl reprezintă gălbenuşurile de ou, regăsite în cantităţi generoase în îngheţată, în timp ce gelato este, cel mai adesea, complet lipsit de ouă.

Proporţiile acestor ingrediente au influenţă directă asupra cantităţii de grăsime din fiecare desert. Îngheţata trebuie să aibă minimum 10% grăsime, dar multe sortimente conţine între 14 şi 16%, grăsime, în timp ce procentul de grăsime din gelato este de 4-9%.

Procesul

Nu doar ingredientele sunt diferite, ci şi modul în care deserturile sunt preparate. Îngheţata şi gelato trebuie amestecate pentru a căpăta cremozitate, dar viteza cu care sunt amestecate şi cantitatea de aer încorporat sunt diferite. Gelato este amestecat cu o viteză mai mică decât îngheţata, ceea ce conduce la o consistenţă mai densă, deoarece se introduce mai puţin aer în amestec. Gelato conţine 25-30% aer, în timp ce îngheţata poate conţine până la 50% aer.

Textura

Odată ce îngheţata şi gelato sunt făcute, acestea sunt depozitate la anumite temperaturi pentru a menţine consistenţa potrivită. Îngheţata este de obicei servită congelată, în jur de minus 18 grade Celsius, în timp de gelato este servit la o temperatură uşor mai crescută, în jur de minus 12-13 grade Celsius. Astfel, gelatoul nu este complet îngheţat şi are o textură mai moale şi mai mătăsosă decât îngheţata. 

Aroma

Totodată, datorită acestei texturi, gelato este mult mai aromat decât îngheţata. De altfel, în ele se folosesc doar arome naturale. Deoarece îngheţata are un procent mai mare de grăsime, aceasta poate acoperi aromele.Când îngheţata se topeşte în gură, grăsimea "îmbracă", iniţial, limba, aşa că papilele gustative percep puţin mai târziu gustul.

Îngheţata şi gelato sunt ambele deserturi populare. În timp ce îngheţata este mai aerată şi are un conţinut mai ridicat de grăsimi, gelato este mai moale şi are aromă mai puternică. Ambele conţin mult zahăr, dar, în mod tradiţional, gelato se face cu mult mai puţine grăsimi.



Recente

ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg