Ce poţi face cu o pâine uscată? Transformă un ingredient banal în alte reţete delicioase

4 shutterstock 161400026 jpg jpeg

Sigur ai pâine uscată undeva, pe masa de la bucătărie sau pe raft. Decât să o arunci, mai bine pregăteşti trei reţete delicioase: desert, gustare şi un fel principal. Încearcă!

Budincă de pâine 

shutterstock 498076165 jpg jpeg

Un desert ideal pentru pofticioşi! 

Ingrediente 

  • 1 pâine veche 
  • 2 linguri unt topit
  • 100 g stafide 
  • 3 ouă 
  • 500 ml lapte 
  • 150 g zahăr
  • 1 linguriţă scorţişoară
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 1 praf de sare 

Mod de preparare 

Preîncălzeşti cuptorul la 180 de grade Celsius. 

Tai pâinea felii şi le aşezi într-o tavă de copt. Într-un bol, spargi şi baţi ouăle cu zahărul. Torni untul topit şi laptele, apoi adaugi scorţişoara, vanilia şi praful de sare. Amesteci până încorporezi ingredientele şi, la sfârşit, presari stafidele. 

Torni amestecul în tavă, peste feliile de pâine şi dai deoparte 10-15 minute. Ulterior, bagi tava la cuptor şi laşi să se coacă 30-35 de minute până se rumeneşte. Serveşti desertul cald, dacă doreşti, cu îngheţată de vanilie ori cu sos de vanilie. 

Ciuperci umplute 

shutterstock 442305871 jpg jpeg

O gustare potrivită pentru întreaga familie, ce spui?

Ingrediente 

  • 12 ciuperci proaspete 
  • 100 g unt 
  • ½ ardei gras verde
  • 1 ceapă 
  • 1-2 căţei de usturoi 
  • câteva felii pâine uscată
  • 100 g parmezan ras
  • sare, după gust
  • piper, după gust 

Preîncălzeşti cuptorul la 160 de grade Celsius. 

Speli, cureţi de codiţe şi ştergi cu şervete de bucătărie ciupercile. Într-o tigaie, sotezi în 50 g unt ceapa tocată mărunt cu usturoiul dat prin răzătoarea mare, cu ardeiul gras şi codiţele de la ciuperci mărunţite. Adaugi pâinea tăiată bucăţi şi asezonezi cu sare şi piper după gust. Amesteci şi mai laşi la foc potrivit câteva minute, apoi dai deoparte. Umpli fiecare ciupercă cu amestecul din tigaie, apoi le aşezi pe fiecare într-o tavă de cuptor unsă cu restul de unt. Presari parmezanul ras deasupra. Dai tava la cuptor 25-20 de minute până se rumenesc. 

Ribollita 

shutterstock 746945704 jpg jpeg

Este o reţetă de ciorbă toscană în care se adaugă şi pâine. Gustul va fi demenţial! 

  • 500 g spanac, opţional
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • ¼ ţelină
  • 1-2 căţei de usturoi
  • 1 conservă boabe fasole 400 g
  • 1 roşie 
  • 1 l supă de legume 
  • 1 linguriţă cimbru uscat
  • 1 linguriţă rozmarin uscat
  • câteva felii de pâine uscată
  • 5 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă roşie, pentru decor 
  • verdeaţă, pentru decor 
  • sare, după gust 
  • piper, după gust

​ Mod de preparare 

Într-o tigaie, sotezi în 2 linguri cu unt ceapa tocată mărunt, usturoiul, morcovul, ţelina date prin răzătoarea mare, apoi asezonezi cu sare şi piper după gust. Amesteci şi laşi la foc potrivit 5-10 minute până se înmoaie. 

Adaugi roşia tocată mărunt, boabele de fasole scurse bine de lichid, rozmarinul, cimbrul şi, dacă doreşti, spanacul spălat bine sub jet de apă rece. Torni supa de legume, acoperi şi laşi să dea 1 clocot sau până când scade la jumătate. Ulterior, adaugi feliile de pâine şi restul de ulei de măsline. Torni amestecul în tavă, apoi presari deasupra rondelele de ceapă roşie. Dai tava la cuptor 15-20 de minute până se rumeneşte.

Serveşti cald şi decorezi cu verdeaţa preferată. 

Poftă bună! 

FOTO Shutterstock.com