Cei mai iuţi ardei din lume. Unul dintre soiuri nu a fost creat pentru consum uman

1 shutterstock 362531435 jpg jpeg

Gustul picant sau iute este pe placul multor gurmanzi, însă nivelul de toleranţă diferă de la persoană la persoană. Fiecare individ are o limită de toleranţă, iar un aliment puţin picant pentru cineva poate declanşa o reacţie alergică periculoasă pentru altă persoană. Care sunt cei mai iuţi ardei din lume şi cum se clasifică ei?

În lume există zeci de specii de ardei, cu diferite grade de iuţime. Fiecare specie are un anumit grad, conform clasificării pe scara Scoville. Aceasta măsoară gradul de iuţime al ardeilor în unităţi de capsaicină (substanţa care dă gustul iute – n.r.). Astfel, la bază este ardeiul gras (cu 0 unităţi capsaicină), iar la polul opus este soiul Carolina Reaper, cu 1,5 milioane unităţi de capsaicină. În lume există soiuri chiar mai iuţi, însă ele nu au fost testate oficial de Cartea Recordurilor. Alte soiuri foarte iuţi sunt Moruga Scorpion, Death Spiral, White Ghost,  Bird's eye chili. Unii sunt atât de iuţi, încât nu pot fi culeşi decât cu mănuşi.

Însă, la un moment dat, un anumit grad de iuţime poate deveni chiar mortal. De fapt, există un ardei atât de iute, încât nici măcar cel care l-a cultivat nu a avut curaj să-l încerce. Este vorba despre Dragon's Breath (Respiraţia Dragonului - n.r.) care are 2,48 milioane de unităţi pe scara Scoville.

Folosit în medicină

Pentru comparaţie, spray-urile cu piper folosite în armată au aproximativ 2 milioane de unităţi pe scara Scoville. Mike Smith, cultivatorul galez al ardeiului Dragon’s Breath (foto galerie), spune că fructul acestei specii este de aproximativ 22 de ori mai iute decât popularul ardei habanero (350.000 unităţi) şi de aproape 300 de ori mai picant decât Jalapeño (8.000 unităţi).

Ardeiul Dragon’s Breath nu a fost niciodată oferit pentru consum uman, având în vedere faptul că uriaşa cantitate de capsaicină ar putea determina blocarea căilor respiratorii şi ar duce la şoc anafilactic. Ardeiul a fost creat în cu totul alte scopuri decât cele culinare.

Potrivit lui Smith, acest soi a fost dezvoltat pentru a trata persoanele alergice la anestezice în timpul anumitor intervenţii chirurgicale. Iuţimea ardeiului este atât de puternică, încât uleiurile sale pot fi folosite pentru a amorţi literalmente pielea. Dar, dacă cineva ar mânca acest ardei, probabil ar fi ultimul lucru pe care l-ar gusta vreodată. 

FOTO Shutterstock



Recente

mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg
femeie care folose;te telefonul mobil  foto   Shutterstock jpg
Cheesecake cu lamaie  Sursa foto shutterstock 2140680263 jpg
stres  foto   Shutterstock jpg