Coroniţă cu scorţişoară

1 64963 original jpg jpeg

Are un interior moale, cremos şi un exterior dulce, crocant. Aroma seducătoare a aburului învăluit în scorţişoară îi va atrage pe toţi în bucătărie.

Ingrediente

250 ml lapte calduţ

2 linguri zahăr

500 g făina superioară

1 linguriţă (pentru cafea) de sare

1 ou

50 g unt moale

20 g drojdie proaspătă

Umplutură

80 g unt moale

150 g zahăr brun

2 linguri scorţişoară măcinată

Pregătire:circa 30 minute

Dospire:circa 90 minute

Coacere:circa 40 minute

Iată cum se prepară

1. În 50 ml lapte călduţ se presară o linguriţă de zahăr,se sfărâmă drojdia. Se omogenizează şi se aşteaptă până se dizolvă.

2. Se cerne făina într-un bol,se încorporează sarea şi restul de zahăr. Se face o adâncitură în mijloc,se adaugă oul,după care se toarnă laptele rămas şi drojdia fermentată.

3. Se începe frământarea cu mâinile sau cu malaxorul. Când aluatul se omogenizează,se adaugă şi se încorporează untul. Coca cu suprafaţă netedă şi lucioasă se transferă într-un bol pentru dospire,se acoperă şi se lasă la dospit 45 de minute,până îşi dublează volumul. Între timp se amestecă bine zahărul brun şi scorţişoara.

4. Aluatul dospit se răstoarnă cu grijă pe planşeta presărată cu făina şi se împarte în două bucăţi egale. Se întind ambele,modelând câte un dreptunghi de circa 30 x 55 cm şi o grosime de 0,5 cm. Se unge fiecare cu jumătate din cantitatea de unt moale,se presară cu jumătate din cantitatea de zahăr cu scorţişoară,după care se rulează fiecare în parte,ca la cozonac.

5. Rulourile se taie în două pe lungime cu un cuţit ascuţit şi cele două bucăţi se răsucesc în aşa fel încât suprafaţa de tăiere să rămână deasupra. Ambele împletituri se îndoaie în formă de cerc şi se aşează cu grijă într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Se lasă să mai dopsească înca 30 de minute. Între timp se încălzeşte cuptorul la 180 °C. Se introduc cozonacii în formă de coroniţă în cuptorul încins şi se coc timp de 35-40 de minute. În final se aşează pe un grilaj să se răcească. 

Citeşte mai multe reţete de brutărie în cartea “Fii brutar la tine acasă!” de Tothne Libor Maria,de la Editura Casa.

0dca9008bb0ba4504af36895c8b037ef jpg jpeg


Recente

Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg