Coroniţă cu scorţişoară

1 64963 original jpg jpeg

Are un interior moale, cremos şi un exterior dulce, crocant. Aroma seducătoare a aburului învăluit în scorţişoară îi va atrage pe toţi în bucătărie.

Ingrediente

250 ml lapte calduţ

2 linguri zahăr

500 g făina superioară

1 linguriţă (pentru cafea) de sare

1 ou

50 g unt moale

20 g drojdie proaspătă

Umplutură

80 g unt moale

150 g zahăr brun

2 linguri scorţişoară măcinată

Pregătire:circa 30 minute

Dospire:circa 90 minute

Coacere:circa 40 minute

Iată cum se prepară

1. În 50 ml lapte călduţ se presară o linguriţă de zahăr,se sfărâmă drojdia. Se omogenizează şi se aşteaptă până se dizolvă.

2. Se cerne făina într-un bol,se încorporează sarea şi restul de zahăr. Se face o adâncitură în mijloc,se adaugă oul,după care se toarnă laptele rămas şi drojdia fermentată.

3. Se începe frământarea cu mâinile sau cu malaxorul. Când aluatul se omogenizează,se adaugă şi se încorporează untul. Coca cu suprafaţă netedă şi lucioasă se transferă într-un bol pentru dospire,se acoperă şi se lasă la dospit 45 de minute,până îşi dublează volumul. Între timp se amestecă bine zahărul brun şi scorţişoara.

4. Aluatul dospit se răstoarnă cu grijă pe planşeta presărată cu făina şi se împarte în două bucăţi egale. Se întind ambele,modelând câte un dreptunghi de circa 30 x 55 cm şi o grosime de 0,5 cm. Se unge fiecare cu jumătate din cantitatea de unt moale,se presară cu jumătate din cantitatea de zahăr cu scorţişoară,după care se rulează fiecare în parte,ca la cozonac.

5. Rulourile se taie în două pe lungime cu un cuţit ascuţit şi cele două bucăţi se răsucesc în aşa fel încât suprafaţa de tăiere să rămână deasupra. Ambele împletituri se îndoaie în formă de cerc şi se aşează cu grijă într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Se lasă să mai dopsească înca 30 de minute. Între timp se încălzeşte cuptorul la 180 °C. Se introduc cozonacii în formă de coroniţă în cuptorul încins şi se coc timp de 35-40 de minute. În final se aşează pe un grilaj să se răcească. 

Citeşte mai multe reţete de brutărie în cartea “Fii brutar la tine acasă!” de Tothne Libor Maria,de la Editura Casa.

0dca9008bb0ba4504af36895c8b037ef jpg jpeg


Recente

Omleta cu spanac si fasole verde  Sursa foto shutterstock 1305046762 jpg
toaletă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 528917929 jpg
Rulada cu crema de vanilie si mandarine  Sursa foto shutterstock 2373229325 jpg
shutterstock 383146987 jpg
Patrick Swayze  foto   Shutterstock jpg
Budinca de fasole verde  Sursa foto shutterstock 1245157390 jpg
roșcată  Shutterstock jpg
Aliment previne imbatranirea prematura  Sursa foto shutterstock 141481627 jpg
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
cadouri de lux craciun jpg
shutterstock 2300611293 jpg
Tendinte in manichiura 2025  Sursa foto shutterstock 2558099953 jpg
shutterstock 2346313049 jpg
Cartofi crocanti  Sursa foto shutterstock 1913264548 jpg
Adolescent stand la birou 2278849883 jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
Strudel cu mere  Sursa foto shutterstock 739280095 jpg
ClickPentruFemei (2) (3) jpg
shutterstock 1754480510 jpg