Coroniţă cu scorţişoară
Are un interior moale, cremos şi un exterior dulce, crocant. Aroma seducătoare a aburului învăluit în scorţişoară îi va atrage pe toţi în bucătărie.
Ingrediente
250 ml lapte calduţ
2 linguri zahăr
500 g făina superioară
1 linguriţă (pentru cafea) de sare
1 ou
50 g unt moale
20 g drojdie proaspătă
Umplutură
80 g unt moale
150 g zahăr brun
2 linguri scorţişoară măcinată
Pregătire:circa 30 minute
Dospire:circa 90 minute
Coacere:circa 40 minute
Iată cum se prepară
1. În 50 ml lapte călduţ se presară o linguriţă de zahăr,se sfărâmă drojdia. Se omogenizează şi se aşteaptă până se dizolvă.
2. Se cerne făina într-un bol,se încorporează sarea şi restul de zahăr. Se face o adâncitură în mijloc,se adaugă oul,după care se toarnă laptele rămas şi drojdia fermentată.
3. Se începe frământarea cu mâinile sau cu malaxorul. Când aluatul se omogenizează,se adaugă şi se încorporează untul. Coca cu suprafaţă netedă şi lucioasă se transferă într-un bol pentru dospire,se acoperă şi se lasă la dospit 45 de minute,până îşi dublează volumul. Între timp se amestecă bine zahărul brun şi scorţişoara.
4. Aluatul dospit se răstoarnă cu grijă pe planşeta presărată cu făina şi se împarte în două bucăţi egale. Se întind ambele,modelând câte un dreptunghi de circa 30 x 55 cm şi o grosime de 0,5 cm. Se unge fiecare cu jumătate din cantitatea de unt moale,se presară cu jumătate din cantitatea de zahăr cu scorţişoară,după care se rulează fiecare în parte,ca la cozonac.
5. Rulourile se taie în două pe lungime cu un cuţit ascuţit şi cele două bucăţi se răsucesc în aşa fel încât suprafaţa de tăiere să rămână deasupra. Ambele împletituri se îndoaie în formă de cerc şi se aşează cu grijă într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Se lasă să mai dopsească înca 30 de minute. Între timp se încălzeşte cuptorul la 180 °C. Se introduc cozonacii în formă de coroniţă în cuptorul încins şi se coc timp de 35-40 de minute. În final se aşează pe un grilaj să se răcească.
Citeşte mai multe reţete de brutărie în cartea “Fii brutar la tine acasă!” de Tothne Libor Maria,de la Editura Casa.