Cum faci cei mai buni mucenici moldoveneşti, pufoşi şi aromaţi. Reţeta cu care nu dau greş nici începătorii

1 shutterstock 1676076373 jpg jpeg

Li se spune mucenici, sfinţişori, brăduleţi sau bradoşi şi sunt un preparat tradiţional cu o bogată istorie şi încărcătură spirituală. Mucenicii moldoveneşti, pufoşi, rumeniţi în cuptor, bine însiropaţi cu miere şi plini de nucă sunt nelipsiţi în fiecare an de pe mesele românilor.

Sărbătoarea Mucenicilor îşi are originea în străvechi ritualuri practicate de români la început de an agrar, celebrat pe stil vechi în data de 9 martie. La aceast ădată se rememorează şi uciderea celor 40 de mucenici care trăiau în cetatea Sevastiei pe vremea împăratului roman Licinius şi care au fost martirizaţi pentru că au refuzat să renunţe la creştinism.

Aceste jertfe sunt amintite prin acest preparat ritualic, din aluat copt sau fiert: mucenicii. Aceştia pot avea forma unor figurine umane, pot fi colăcei în forma cifrei 8 (imitând, de asemenea, chipul uman), dar pot lua şi forme de albină, pasăre sau brăduţi. Însă, de departe, cea mai întâlnită formă în ziua de azi este cea a cifrei 8.

Dacă în trecut mucenicii se făceau dintr-un aluat simplu, de pâine, astăzi ei se prepară dintr-un aluat asemănător celi de cozonaci, ceea ce îi face foarte pufoşi şi aromaţi.

Iată reţeta pentru cei mai buni mucenici moldoveneşti (aproximativ 10 bucăţi)

Ingrediente

  • 3 gălbenuşuri
  • 70 g zahăr
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 1 esenţă vanilie
  • 1 esenţă rom
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • 1 praf de sare
  • 250 ml lapte
  • 120 g unt
  • miere, după preferinţă
  • nuci măcinate

Dizolvi drojdia în 50 de ml lapte călduţ, adaugi o lingură de făină şi laşi vasul deoparte 15 minute, să se activeze drojdia.

Mixezi gălbenuşurile cu zahărul până îşi triplează volumul. Adaugi vanilia, romul, coaja rasă de portocală, sarea, maiaua, torni laptele şi încorporezi făina. Începi să frămânţi şi adaugi untul moale, în două tranşe. După ce e încorporat, pui aluatul într-un castron curat, uns cu puţin ulei. Îl acoperi şi îl laşi la dospit până îşi triplează volumul.

Împarţi aluatul în 10 bucăţi egale şi modelezi mucenicii în forma cifrei 8. Îi pui într-o tavă cu hârtie de copt şi îi mai laşi la dospit 15 minute.

Îi coci la 180 °C, 20-30 de minute, până se rumenesc uşor.

Îi laşi la răcorit, apoi pui miere şi nucă măcinată, după dorinţă. Sunt mai buni după ce stau la însiropat câteva ore.

De ce se beau 40 de pahare în ziua de 9 martie?

Indiferent de tehnica preparării, de forma pe care o au şi de nume, mucenicii se împart în ziua de 9 martie, uneori alături de un pahar cu vin. În unele zone ale ţării, tradiţia spune să bei singur 40 de pahare de vin sau rachiu. Aceste beţii ritualice sunt şi ele justificate printr-o credinţă veche: vinul băut în ziua de Mucenici se transformă peste an în sânge şi putere de muncă.

FOTO Shutterstock



Recente

portrait santa claus having christmas drink jpg
Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg