Cum faci cei mai buni mucenici moldoveneşti, pufoşi şi aromaţi. Reţeta cu care nu dau greş nici începătorii

1 shutterstock 1676076373 jpg jpeg

Li se spune mucenici, sfinţişori, brăduleţi sau bradoşi şi sunt un preparat tradiţional cu o bogată istorie şi încărcătură spirituală. Mucenicii moldoveneşti, pufoşi, rumeniţi în cuptor, bine însiropaţi cu miere şi plini de nucă sunt nelipsiţi în fiecare an de pe mesele românilor.

Sărbătoarea Mucenicilor îşi are originea în străvechi ritualuri practicate de români la început de an agrar, celebrat pe stil vechi în data de 9 martie. La aceast ădată se rememorează şi uciderea celor 40 de mucenici care trăiau în cetatea Sevastiei pe vremea împăratului roman Licinius şi care au fost martirizaţi pentru că au refuzat să renunţe la creştinism.

Aceste jertfe sunt amintite prin acest preparat ritualic, din aluat copt sau fiert: mucenicii. Aceştia pot avea forma unor figurine umane, pot fi colăcei în forma cifrei 8 (imitând, de asemenea, chipul uman), dar pot lua şi forme de albină, pasăre sau brăduţi. Însă, de departe, cea mai întâlnită formă în ziua de azi este cea a cifrei 8.

Dacă în trecut mucenicii se făceau dintr-un aluat simplu, de pâine, astăzi ei se prepară dintr-un aluat asemănător celi de cozonaci, ceea ce îi face foarte pufoşi şi aromaţi.

Iată reţeta pentru cei mai buni mucenici moldoveneşti (aproximativ 10 bucăţi)

Ingrediente

  • 3 gălbenuşuri
  • 70 g zahăr
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 1 esenţă vanilie
  • 1 esenţă rom
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • 1 praf de sare
  • 250 ml lapte
  • 120 g unt
  • miere, după preferinţă
  • nuci măcinate

Dizolvi drojdia în 50 de ml lapte călduţ, adaugi o lingură de făină şi laşi vasul deoparte 15 minute, să se activeze drojdia.

Mixezi gălbenuşurile cu zahărul până îşi triplează volumul. Adaugi vanilia, romul, coaja rasă de portocală, sarea, maiaua, torni laptele şi încorporezi făina. Începi să frămânţi şi adaugi untul moale, în două tranşe. După ce e încorporat, pui aluatul într-un castron curat, uns cu puţin ulei. Îl acoperi şi îl laşi la dospit până îşi triplează volumul.

Împarţi aluatul în 10 bucăţi egale şi modelezi mucenicii în forma cifrei 8. Îi pui într-o tavă cu hârtie de copt şi îi mai laşi la dospit 15 minute.

Îi coci la 180 °C, 20-30 de minute, până se rumenesc uşor.

Îi laşi la răcorit, apoi pui miere şi nucă măcinată, după dorinţă. Sunt mai buni după ce stau la însiropat câteva ore.

De ce se beau 40 de pahare în ziua de 9 martie?

Indiferent de tehnica preparării, de forma pe care o au şi de nume, mucenicii se împart în ziua de 9 martie, uneori alături de un pahar cu vin. În unele zone ale ţării, tradiţia spune să bei singur 40 de pahare de vin sau rachiu. Aceste beţii ritualice sunt şi ele justificate printr-o credinţă veche: vinul băut în ziua de Mucenici se transformă peste an în sânge şi putere de muncă.

FOTO Shutterstock



Recente

Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg