Cum faci cei mai buni mucenici moldoveneşti, pufoşi şi aromaţi. Reţeta cu care nu dau greş nici începătorii

1 shutterstock 1676076373 jpg jpeg

Li se spune mucenici, sfinţişori, brăduleţi sau bradoşi şi sunt un preparat tradiţional cu o bogată istorie şi încărcătură spirituală. Mucenicii moldoveneşti, pufoşi, rumeniţi în cuptor, bine însiropaţi cu miere şi plini de nucă sunt nelipsiţi în fiecare an de pe mesele românilor.

Sărbătoarea Mucenicilor îşi are originea în străvechi ritualuri practicate de români la început de an agrar, celebrat pe stil vechi în data de 9 martie. La aceast ădată se rememorează şi uciderea celor 40 de mucenici care trăiau în cetatea Sevastiei pe vremea împăratului roman Licinius şi care au fost martirizaţi pentru că au refuzat să renunţe la creştinism.

Aceste jertfe sunt amintite prin acest preparat ritualic, din aluat copt sau fiert: mucenicii. Aceştia pot avea forma unor figurine umane, pot fi colăcei în forma cifrei 8 (imitând, de asemenea, chipul uman), dar pot lua şi forme de albină, pasăre sau brăduţi. Însă, de departe, cea mai întâlnită formă în ziua de azi este cea a cifrei 8.

Dacă în trecut mucenicii se făceau dintr-un aluat simplu, de pâine, astăzi ei se prepară dintr-un aluat asemănător celi de cozonaci, ceea ce îi face foarte pufoşi şi aromaţi.

Iată reţeta pentru cei mai buni mucenici moldoveneşti (aproximativ 10 bucăţi)

Ingrediente

  • 3 gălbenuşuri
  • 70 g zahăr
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 1 esenţă vanilie
  • 1 esenţă rom
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • 1 praf de sare
  • 250 ml lapte
  • 120 g unt
  • miere, după preferinţă
  • nuci măcinate

Dizolvi drojdia în 50 de ml lapte călduţ, adaugi o lingură de făină şi laşi vasul deoparte 15 minute, să se activeze drojdia.

Mixezi gălbenuşurile cu zahărul până îşi triplează volumul. Adaugi vanilia, romul, coaja rasă de portocală, sarea, maiaua, torni laptele şi încorporezi făina. Începi să frămânţi şi adaugi untul moale, în două tranşe. După ce e încorporat, pui aluatul într-un castron curat, uns cu puţin ulei. Îl acoperi şi îl laşi la dospit până îşi triplează volumul.

Împarţi aluatul în 10 bucăţi egale şi modelezi mucenicii în forma cifrei 8. Îi pui într-o tavă cu hârtie de copt şi îi mai laşi la dospit 15 minute.

Îi coci la 180 °C, 20-30 de minute, până se rumenesc uşor.

Îi laşi la răcorit, apoi pui miere şi nucă măcinată, după dorinţă. Sunt mai buni după ce stau la însiropat câteva ore.

De ce se beau 40 de pahare în ziua de 9 martie?

Indiferent de tehnica preparării, de forma pe care o au şi de nume, mucenicii se împart în ziua de 9 martie, uneori alături de un pahar cu vin. În unele zone ale ţării, tradiţia spune să bei singur 40 de pahare de vin sau rachiu. Aceste beţii ritualice sunt şi ele justificate printr-o credinţă veche: vinul băut în ziua de Mucenici se transformă peste an în sânge şi putere de muncă.

FOTO Shutterstock



Recente

word no made sugar cup coffee pink background flat lay jpg
Desert grecesc Galaktoboureko  Sursa foto shutterstock 2170010785 jpg
pe plajă  foto   Profimedia jpg
clickpentrufemei ro jpg
Terina cu pui si fistic  Shutterstock 162327497 jpg
Imagine 1 jpg
b4f449a1 3fec dce4 0404 342eafa320a8 jpg
Cheesecake cu piersici  Sursa foto shutterstock 2277949559 jpg
Frittata cu peste  Sursa foto shutterstock 1911600289 jpg
woman using toilet morning jpg
Portocalopita  Sursa foto shutterstock 1162682032 jpg
clickpentrufemei ro varianta2 (1) jpg
Cum transformi mireasma casei tale Descopera beneficiile unui difuzor de uleiuri esentiale jpg
dupa epilare 1575985111 jpg
Panini cu sunca  Sursa foto shutterstock 683845921 jpg
Parfe de pepene rosu  Sursa foto shutterstock 568587580 jpg
10 11 shutterstock 448835689 jpg
Dovlecei umpluti  Sursa foto shutterstock 1789001060 jpg
Inghetata cu fistic si nuci  Sursa foto shutterstock 2028260711 jpg
Nevoile reale ale copilului tau 15 Urania Cremene jpg