Cum faci cele mai pufoase găluşte pentru supă: le... „sperii“

1 shutterstock 81874204 jpg jpeg

Supa de găină cu găluşte este o mâncare de suflet a românilor. Dacă eşti bolnav, te pune pe picioare, dacă e iarnă, o farfurie fierbinte te încălzeşte şi te binedispune imediat. Supa caldă făcută din găină de ţară e delicioasă, dar găluştele pufoase dau încă bătăi de cap multora.

Chiar şi o gospodină experimentată poate da greş uneori cu găluştele de griş, care fie ies prea tari, fie se dezintegrează în supă. Reţete sunt nenumărate, iar ingredientele sunt, cu mici excepţii, aceleaşi: ouă, griş, sare. Unii adaugă puţin ulei în compoziţie, alţii puţin mălai, pentru a schimba culoarea, iar alţii chiar praf de copt.

Însă secretul găluştelor fine şi aerate care se topesc în gură este altul şi gospodinele îl ştiu: atunci când sunt puse la fiert, în supă, găluştele trebuie... „speriate“.

Nicidecum nu e vreun ritual ciudat, ci doar o tehnică simplă, cu o explicaţie logică în spate. Iar termenul este folosit mai ales în zona Ardealului.

Ingrediente găluşte (pentru o oală de 4 litri de supă)

  • 3 ouă
  • 1/2 cană griş
  • 1 lingură ulei
  • 1 praf de sare

Unele gospodine mixează separat albuşurile de gălbenuşuri, în speranţa ca spuma aerată să facă găluştele mai pufoase, dar acest lucru nu este neapărat necesar şi nici nu garantează succesul.

Într-un castron, pune ouăle cu uleiul şi puţină sare. Bate-le constant, adăugând treptat şi grişul, până la omogenizare.Lasă compoziţia 2-3 minute, pentru ca grişul să absoarbă lichidul.

Cu ajutorul unei linguriţe, formează mici găluşte, pe care le pui în supa care clocoteşte. Ai grijă că acestea îşi măresc de trei ori dimensiunile la fierbere. După ce ai terminat de format toate găluştele, toarnă în supa clocotită o cană cu apă rece, care va... „speria“ găluştele.

De fapt, procedeul se numeşte temperare, iar scăderea temperaturii lichidului va face ca găluştele să fie supuse unui proces termic gradual, care le va permite să fiarbă complet şi să absoarbă licidul, devenind astfel pufoase.

Acoperă apoi vasul cu un capac şi lasă-le să fiarbă la foc potrivit aproximativ 15 minute, dar nu mai mult, pentru a nu... le speria de tot.

FOTO Shutterstock