Cum faci unt clarifiat (ghee) acasă, reţeta cea mai simplă

1 84209 original jpg jpeg

Ghee e denumirea indiană pentru unt clarifiat, fără apă sau compuşi solizi din lapte. Adică nu conţine lactoză. Ghee e un unt care rezistă mai mult şi e bun la gătitul pe foc iute. Azi vom învăţa cum faci unt (ghee) acasă, pe aragaz.

Cum faci unt clarifiat (ghee) acasă

Ingrediente:

- 450 de grame de unt nesărat

Mod de preparare unt clarifiat:

1. Topeşte untul într-o tigaie, la foc mic spre mediu. După topire, lasă-l să fiarbă uşor, la foc mic.

image

2. Îndepărtează cu o lingură spuma de la suprafaţă. Unele particule se vor depune şi pe fundul tigaii. Le poţi scurge mai târziu.

3. Ţine untul pe foc mic până îşi schimbă culoarea (galben deschis la auriu închis). Va deveni clar, iar spuma se va depune la fund. Ai grija ca untul să nu se ardă.

4. Pune o sita pe un bol mare, termorezistent. Acoper-o cu o pânză sau filtru de cafea. După ce nu mai apare spumă la suprafaţă, ia untul de pe foc şi toarnă-l prin sită.

5. Dupa ce untul s-a răcit puţin în bol, transferă-l într-un borcan cu capac.

Cum se depozitează ghee

Poti pastra untul clarifiat în frigider 3 luni sau în congelator 6 luni. Îl poţi ţine în dulapul din bucatarie, la răcoare. Va rezista o lună.

image

Ghee poate fi folosit în locul uleiului pe tava de cuptor, îl poţi folosi la sotat pieptul de pui sau la stir-fry-uri. Este ideal chiar şi pentru ouă jumări sau ouă ochiuri.

Sursa: foodstory.stirileprotv.ro