Cum să faci o prăjitură Albă ca zăpada ca în copilărie

Unul dintre deserturile preferate ale copilăriei multora este Albă ca zăpada sau Lămâiţa, o prăjitură tradiţională în multe ţări balcanice.                              

image

Prăjitura aceasta se mai numește Lămâiţa datorită faptului că are atât coajă, cât și zeamă de lămâie. I se spune şi Albă ca Zăpada pentru că este albă, dar şi din cauza cremei pufoase, asmănătoare zăpezii. Se face la diverse sărbători, onomastici şi petreceri în familie. Prepararea ei nu costă foarte mult, având în vedere că are ingrediente la îndemâna oricui.

Nici nu este complicat de preparat. Aluatul este foarte simplu, iar umplutura este una dintre cele mai ușor de făcut creme. Cu puțină răbdare, vei obţine un desert uimitor.

Ingredientele de care ai nevoie

Pentru foi:

400 g făină

1 ou

1 plic amoniac

oţet

8 linguri ulei

8 linguri zahăr

12 linguri apă

1 plic zahăr vanilat

Pentru cremă:

800 ml lapte

1 plic budincă vanilie

4 linguri făină

coajă de lămâie

2 ouă

6 linguri zahăr

200 g unt

zeama de ½ lămâie

Pentru glazură:

2 linguri apă

3 linguri zahăr

1 tabletă ciocolată albă

50 g unt

fulgi de nucă de cocos

Vezi şi: Idee de reţetă pentru weekend: Prajitură cu morcov şi mere, desert ideal de post

Mod de preparare

Pentru foi, cerni făina, faci loc în mijloc şi pui toate ingredientele, inclusiv amoniacul stins cu puţin oţet. Frămânţi un aluat elastic pe care îl împarţi în patru bucăţi. Tapetezi o tavă dreptunghiulară. Întinzi fiecare bucată de aluat în foi potrivite ca grosime pe care le coci separat. Le întinzi pe fiecare în parte în tavă, le înţepi cu furculiţa şi le ţii la cuptor până când se îngălbenesc la culoare. După coacere, le pui treptat una peste alta.

Pregăteşti crema. Pui pe foc mic laptele, praful de budincă, făina, ouăle, coaja de lămâie şi zahărul. Baţi cu telul până începe să se îngroaşe. După ce se răceşte, adaugi untul moale şi zeama de lămâie şi se omogenizează. Întinzi crema în straturi uniforme între cele partu foi.

Te-ar mai putea interesa: Pătrăţele cremoase cu afine, dulcele parfumat care dă savoare întregii zile

Pentru glazură, amesteci apa cu zahărul şi ciocolata albă ruptă în bucăţi şi le topeşti pe foc mic. Încorporezi untul şi întinzi glazura peste ultima foaie a prăjiturii. La final, decorezi cu fulgi de nucă de cocos. Porţionezi după răcire, cu un cuţit trecut prin apă călduţă.

FOTO: Shutterstock



Recente

shutterstock 1780811849 jpg
shutterstock 96238280 jpg
Gripa sezoniera  3 simptome care te trimit la camera de garda  Sursa foto shutterstock 2086092904 jpg
Briose cu crema de vanilie si fistic  Sursa foto shutterstock 190481408 jpg
pyjamas jpg
Exercitii de Pilates la perete  Sursa foto shutterstock 2439190907 jpg
Omleta cu spanac si fasole verde  Sursa foto shutterstock 1305046762 jpg
toaletă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 528917929 jpg
Rulada cu crema de vanilie si mandarine  Sursa foto shutterstock 2373229325 jpg
shutterstock 383146987 jpg
Patrick Swayze  foto   Shutterstock jpg
Budinca de fasole verde  Sursa foto shutterstock 1245157390 jpg
roșcată  Shutterstock jpg
Aliment previne imbatranirea prematura  Sursa foto shutterstock 141481627 jpg
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
cadouri de lux craciun jpg
shutterstock 2300611293 jpg
Tendinte in manichiura 2025  Sursa foto shutterstock 2558099953 jpg
shutterstock 2346313049 jpg