Cum să faci o prăjitură Albă ca zăpada ca în copilărie

Unul dintre deserturile preferate ale copilăriei multora este Albă ca zăpada sau Lămâiţa, o prăjitură tradiţională în multe ţări balcanice.                              

image

Prăjitura aceasta se mai numește Lămâiţa datorită faptului că are atât coajă, cât și zeamă de lămâie. I se spune şi Albă ca Zăpada pentru că este albă, dar şi din cauza cremei pufoase, asmănătoare zăpezii. Se face la diverse sărbători, onomastici şi petreceri în familie. Prepararea ei nu costă foarte mult, având în vedere că are ingrediente la îndemâna oricui.

Nici nu este complicat de preparat. Aluatul este foarte simplu, iar umplutura este una dintre cele mai ușor de făcut creme. Cu puțină răbdare, vei obţine un desert uimitor.

Ingredientele de care ai nevoie

Pentru foi:

400 g făină

1 ou

1 plic amoniac

oţet

8 linguri ulei

8 linguri zahăr

12 linguri apă

1 plic zahăr vanilat

Pentru cremă:

800 ml lapte

1 plic budincă vanilie

4 linguri făină

coajă de lămâie

2 ouă

6 linguri zahăr

200 g unt

zeama de ½ lămâie

Pentru glazură:

2 linguri apă

3 linguri zahăr

1 tabletă ciocolată albă

50 g unt

fulgi de nucă de cocos

Vezi şi: Idee de reţetă pentru weekend: Prajitură cu morcov şi mere, desert ideal de post

Mod de preparare

Pentru foi, cerni făina, faci loc în mijloc şi pui toate ingredientele, inclusiv amoniacul stins cu puţin oţet. Frămânţi un aluat elastic pe care îl împarţi în patru bucăţi. Tapetezi o tavă dreptunghiulară. Întinzi fiecare bucată de aluat în foi potrivite ca grosime pe care le coci separat. Le întinzi pe fiecare în parte în tavă, le înţepi cu furculiţa şi le ţii la cuptor până când se îngălbenesc la culoare. După coacere, le pui treptat una peste alta.

Pregăteşti crema. Pui pe foc mic laptele, praful de budincă, făina, ouăle, coaja de lămâie şi zahărul. Baţi cu telul până începe să se îngroaşe. După ce se răceşte, adaugi untul moale şi zeama de lămâie şi se omogenizează. Întinzi crema în straturi uniforme între cele partu foi.

Te-ar mai putea interesa: Pătrăţele cremoase cu afine, dulcele parfumat care dă savoare întregii zile

Pentru glazură, amesteci apa cu zahărul şi ciocolata albă ruptă în bucăţi şi le topeşti pe foc mic. Încorporezi untul şi întinzi glazura peste ultima foaie a prăjiturii. La final, decorezi cu fulgi de nucă de cocos. Porţionezi după răcire, cu un cuţit trecut prin apă călduţă.

FOTO: Shutterstock



Recente

ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg
femeie care se da cu parfum jpg
young woman with christmas present by christmas tree (1) jpg
trucuri pentru machiajul ochilor rezistent jpg
Varza a la Cluj  Sursa foto shutterstock 506811040 jpg
craciunite 1 jpg
portrait santa claus having christmas drink jpg
Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg