Cum să faci o prăjitură Albă ca zăpada ca în copilărie
Unul dintre deserturile preferate ale copilăriei multora este Albă ca zăpada sau Lămâiţa, o prăjitură tradiţională în multe ţări balcanice.
Prăjitura aceasta se mai numește Lămâiţa datorită faptului că are atât coajă, cât și zeamă de lămâie. I se spune şi Albă ca Zăpada pentru că este albă, dar şi din cauza cremei pufoase, asmănătoare zăpezii. Se face la diverse sărbători, onomastici şi petreceri în familie. Prepararea ei nu costă foarte mult, având în vedere că are ingrediente la îndemâna oricui.
Nici nu este complicat de preparat. Aluatul este foarte simplu, iar umplutura este una dintre cele mai ușor de făcut creme. Cu puțină răbdare, vei obţine un desert uimitor.
Ingredientele de care ai nevoie
Pentru foi:
400 g făină
1 ou
1 plic amoniac
oţet
8 linguri ulei
8 linguri zahăr
12 linguri apă
1 plic zahăr vanilat
Pentru cremă:
800 ml lapte
1 plic budincă vanilie
4 linguri făină
coajă de lămâie
2 ouă
6 linguri zahăr
200 g unt
zeama de ½ lămâie
Pentru glazură:
2 linguri apă
3 linguri zahăr
1 tabletă ciocolată albă
50 g unt
fulgi de nucă de cocos
Vezi şi: Idee de reţetă pentru weekend: Prajitură cu morcov şi mere, desert ideal de post
Mod de preparare
Pentru foi, cerni făina, faci loc în mijloc şi pui toate ingredientele, inclusiv amoniacul stins cu puţin oţet. Frămânţi un aluat elastic pe care îl împarţi în patru bucăţi. Tapetezi o tavă dreptunghiulară. Întinzi fiecare bucată de aluat în foi potrivite ca grosime pe care le coci separat. Le întinzi pe fiecare în parte în tavă, le înţepi cu furculiţa şi le ţii la cuptor până când se îngălbenesc la culoare. După coacere, le pui treptat una peste alta.
Pregăteşti crema. Pui pe foc mic laptele, praful de budincă, făina, ouăle, coaja de lămâie şi zahărul. Baţi cu telul până începe să se îngroaşe. După ce se răceşte, adaugi untul moale şi zeama de lămâie şi se omogenizează. Întinzi crema în straturi uniforme între cele partu foi.
Te-ar mai putea interesa: Pătrăţele cremoase cu afine, dulcele parfumat care dă savoare întregii zile
Pentru glazură, amesteci apa cu zahărul şi ciocolata albă ruptă în bucăţi şi le topeşti pe foc mic. Încorporezi untul şi întinzi glazura peste ultima foaie a prăjiturii. La final, decorezi cu fulgi de nucă de cocos. Porţionezi după răcire, cu un cuţit trecut prin apă călduţă.
FOTO: Shutterstock