Prepară baclava la tine acasă! O reţetă simplă, dar plină de arome
Baclavaua turcească este una dintre cele mai iubite prăjituri din lume, aşa că merită să o încerci. Este un desert fin şi aromat, ce pare să necesite multă migală. În realitate însă, bacalavaua se face foarte uşor şi nu ai nevoie de multe ingrediente.
Iată o reţetă uşoară, pe care o poţi face acasă. Iese dulce şi parfumată de îţi lingi degetele de plăcere.
Ingrediente
- 500 grame foi de plăcintă subţiri
- 450 grame de zahăr
- 200 grame de nuci măcinate (pot fi înlocuite cu alune, caju, fistic sau migdale)
- 125 grame de unt
- o lingură cu zeamă de lămâie
- 50 ml de ulei
Mod de preparare
Pentru sirop: Puneţi 130 ml de apă într-o oală, adăugaţi zahărul şi amestecaţi până se dizolvă tot zahărul. Aduceţi la fierbere, după care adăugaţi zeama de lămâie şi mai lăsaţi 5 minute să fiarbă.
Separat, într-o tigaie puneţi la topit untul şi uleiul, cu care veţi unge foile de plăcintă. Într-o tavă, puneţi 3-4 linguri de ulei şi întindeţi pe toată suprafaţa tăcii. Decupaţi foile de plăcintă după forma tăvii. Apoi, aşezaţi 3 foi de plăcintă în tavă, cu grijă să nu se rupă. Peste ele puneţi două linguri de grăsime (untul topit cu ulei) şi întindeţi bine pe toată suprafaţa foilor. Repetaţi operaţiunea la fiecare 3 foi adăugate în tavă. Câng ajungeţi la jumătatea pachetului de foi de plăcintă, adăugaţi nucile măcinate şi puneţi peste foile rămase (nu uitaţi să ungeţi cu grăsime la fiecare trei foi, iar grăsimea trebuie să fie fierbinte).
Cu un cuţit bine ascuţit, tăiaţi pe lungime şi lăţime foile, sub formă pătrată. Apoi, adăugaţi restul de grăsime rămasă peste prăjitură şi întindeţi bine. Băgaţi la cuptorul preîncălzit şi lăsaţi 25-30 de minute, la temperatura de 180 de grade Celsius, până se rumeneşte.
Se scoate de la cuptor şi se lasă puţin să se răcească, apoi se adaugă, cu ajutorul unui polonic, siropul din zahăr, apă şi zeama de lămâie. Deasupra se presară nuci măcinate. Poftă bună!
Sursă: csid.ro