Desert delicios pentru zile festive: Tort în culori

1 72495 original jpg jpeg

Organizezi o aniversare şi încă te mai gândeşti ce tort să faci? Unul spectaculos, gustos şi care sp placă la toţi învitaţii? O să te ajutăm cu această reţetă de tort în culori.

Ai nevoie de

Pentru blatul galben:  3 ouă,125 g făină,1 lingură ulei,125 g zahăr pudră,zeamaşi coaja de la ½ lămâie

Pentru blatul mare:200 ml lapte,125 g seminţe de mac,măcinate,250 g făină,5-6 linguri cacao,1 praf sare,2 linguriţe praf de copt,120 g unt moale,  250 g zahăr,6 ouă,2 linguriţe esenţă de vanilie.

Pentru glazură:200 g zahăr pudră,2 linguriţe esenţă de vanilie,6-8 linguri de lapte

Pentru decor:fructe uscate,tăiate,1 mână de migdale,1 mână de nuci,seminţe de mac.

Pentru blatul galben,freci ouăle cu uleiul,apoi presari zahărul pudră şi omogenizezi până când compoziţia îşi dublează sau triplează volumul. Încorporezi făina în ploaie,adaugi zeama şi coaja rasă de lămâie şi amesteci. Torni aluatul într-o formă tapetată de tort,cu pereţi detaşabili,şi dai la cuptorul încins până când prinde puţină crustă.

Încălzeşti laptele într-o cratiţă şi adaugi seminţele de mac. Laşi să fiarbă la foc mic 2-3 minute,iei de pe foc şi ţii laptele acoperit,10 minute. Separat,amesteci făina,cacaua,sarea şi praful de copt şi dai deoparte. Mixezi untul cu zahărul,până obţii o compoziţie cremoasă. Încorporezi ouăle,unul câte unul. Adaugi esenţa de vanilie şi seminţele de mac înmuiate. Amesteci în continuare,încorporezi ingredientele uscate şi omogenizezi. Torni aluatul peste blatul din tavă şi ţii în continuare la cuptor,până când trece testul cu scobitoarea.

Pentru glazură,amesteci zahărul pudră cu esenţa de vanilie. Adaugi laptele treptat,lingură cu lingură,până obţii consistenţa dorită. Când tortul s-a răcit complet,detaşezi pereţii tăvii,torni glazura şi îl decorezi,după imaginaţie,cu fructe uscate,nuci,migdale şi seminţe de mac.

Dificultate medie

110 minute

1 tavă