Desertul vedetă al toamnei: plăcintă cu mere verzi şi caramel
Bogată în mere proaspete și coaptă până când blatul devine crocant, această frumoasă plăcintă cu mere verzi este unul dintre deserturile perfecte pentru această toamnă. Combinația cu caramelul este incredibilă!
Puţine dulciuri de casă reuşesc să fie pe placul tuturor la fel de bine cu o face şi această plăcintă de mere. Savoarea blatului sfărâmicios și a fructelor proaspete este irezistibilă! Dacă vrei să prepari plăcinta pentru un eveniment în familie, pregăteşte blatul din timp pentru a putea să te ocupi şi de restul pregătirilor. O poţi păstra la frigider până la trei zile sau la congelator timp de o lună. O altă variantă este să faci plăcintă cu una-două zile înainte şi s-o păstrezi la frigider.
Ingrediente pentru opt porţii
150 g unt
3 ouă
400 g făină
100 g zahăr
100 ml apă
1 plic praf de copt
1 plic zahăr vanilat
Pentru umplutură:
8 mere verzi
300 ml lapte
250 g zahăr
3 ouă
5 linguri făină
coaja de la 2 lămâi bio
Vezi şi: Tort cu mere şi cremă de zahar ars. Reţeta cu care nu dai greş
Pentru siropul de caramel:
250 ml apă
150 g zahăr
zahăr pudră, pentru ornat
scorţişoară, pentru decor
Cum să faci plăcintă cu mere
Combini toate ingredientele pentru blat şi introduci aluatul obţinut în frigider pentru o jumătate de oră.
Întinzi o foaie rontundă, o aşezi într-o tavă rotundă şi o ungi cu puţin unt. Înţepi aluatul cu o furculiţă. Introduci tava în cuptor un sfert de oră.
Pregăteşti siropul de caramel. Caramelizezi zahărul, apoi adaugi apa şi amesteci până când zahărul se topeşte. Dai deoparte şi omogenizezi laptele cu zahărul, ouăle, făina, coaja de lămâie. La final, încorporezi siropul răcit.
Te-ar mai putea interesa: Cum faci cele mai delicioase gogoşi cu mere şi scorţişoară
Speli merele, le îndepărtezi sâmburii şi le feliezi. Torni compoziţia de caramel, apoi aşezi feliile de mere. Introduci tava în cuptor pentru alte 20-30 de minute. Ornezi cu scorţişoară şi zahăr pudră la servire.
FOTO: Shutterstock