Dovleacul, "regele" toamnei. Tartă festivă fină şi aromată

1 shutterstock 321378590 jpg jpeg

Dovleacul este un aliment foarte gustos, care poate fi folosit atât în preparate sărate, cât şi în deserturi, iar cel mai popular soi de la noi din ţară este cel plăcintar. Totodată, el este şi o importantă sursă de vitamine si substanţe nutritive. Dacă te-ai plictsit de reţeta clasică, încearcă această tartă fină şi savuroasă,

Ingrediente

Pentru blat:

250 g făină 

125 g unt 82% grăsime 40 ml apă rece

1 gălbenuş

1 lingură zahăr pudră

1 praf sare

Pentru umplutură:

1 kg dovleac ras 

150 g zahăr

3 ouă

200 ml smântână de gătit

1 praf sare

1 linguriţă scorţişoară

1 plic zahăr vanilat

frişcă sau îngheţată, pentru decor

Pentru blat, amesteci făina cu untul rece tăiat bucăţi, cu zahărul şi cu praful de sare. Adaugi gălbenuşul, apa şi frămânţi până ce obţii un aluat omogen. Îl înveleşti în folie alimentară şi îl laşi la frigider 30 de minute.

Tapetezi o formă de tartă şi întinzi aluatul, având grijă să îmbraci marginile tăvii. Îl înţepi din loc în loc, îl acoperi cu o foaie de hârtie de copt şi torni deasupra boabe de orez sau de fasole. Îl pui la copt, 10 minute, la 180 °C.

Căleşti dovleacul ras împreună cu zahărul până scade zeama. La final, adaugi zahărul vanilat, praful de sare şi scorţişoara. Pui apoi smântâna de gătit şi amesteci până când compoziţia se îngroaşă. Când s-a răcit puţin, transferi dovleacul într-un blender sau într-un bol, adaugi ouăle şi mixezi.

Torni compoziţia obţinută peste tartă şi mai laşi la copt 35 de minute, la 170 °C, până când se rumeneşte frumos. O serveşti răcită, decorată cu frişcă sau cu îngheţată.

FOTO Shutterstock