Dulceaţa de trandafiri. Reţeta tradiţională din patru ingrediente

Dulceaţa de trandafiri  jpeg

Dulceaţa de trandafiri este un deliciu culinar. Elegantă, fină, parfumată, această dulceaţă se prepară foarte uşor acasă şi nu ai nevoie decât de patru ingrediente. Iată cum prepari dulceaţa de trandafiri, dar şi care sunt beneficiile pe care le are asupra organismului.

Dulceaţa de trandafiri poate fi realizată din petalele oricărui trandafir, însă sunt de preferat trandafirii cu petale aromate, numiţi şi trandafiri pentru dulceaţă sau trandafiri de mai.

Ingrediente dulceaţă de trandafiri

  • 100 flori de trandafiri
  • 1 kg zahăr tos
  • 750 ml apă
  • 2 lămâi mari

Mod de preparare

Petalele curăţate se pun într-o strecurătoare şi se cern bine pentru a îndepărta polenul sau orice ar putea fi lipit de  petale. Toate petalele se pun într-un castron şi se freacă cu 2 linguri de zahăr şi zeama de la o lămâie. Acestea vor deveni sticloase şi vor începe să lase zeamă rozalie. Se freacă petalele până când acestea încep să se adune ghem.

image
646x404 jpg jpeg

Pregătim siropul din apă şi zahăr într-o oală mare cu fund gros, antiaderent. Dacă aveţi un vas de tuci, e perfect. Fierbe siropul la foc mare până când începe să facă balonaşe. Dup această etapă, laşi focul mai mic şi aştepţi să se lege siropul. Ca să afli dacă s-a legat, faci un test. Iei o picătură de sirop şi o pui pe o farfurie rece. Dacă acesta stă ca o bobiţă, fără să se împrăştie, atunci siropul s-a legat şi e pregătit să primească petalele de trandafiri. Le adaugi pe acestea în vas împreună cu sucul pe care şi l-au lăsat.

dulceata de trandafiri jpg jpeg

După câteva clocote adaugi zeama de la a doua lămâie şi se amestecă bine. Siropul mai trebuie să fiarbă până se leagă suficient de bine pentru că după adăugarea petalelor vei observa că se va mai subţia. Apoi faci din nou proba picăturii de sirop pe o farfurie rece. Dacă nu se împrăştie, trebuie să opreşti focul pentru că dulceaţa este gata. Un alt detaliu important de care trebuie să ţii cont este că în dulceaţă se amestecă doar cu lingura de lemn.

dulceata de trandafiri beneficii jpg jpeg

Petale de trandafir - beneficii

Trandafirul are o multitudine de utilizări şi efecte benefice asupra sănătăţii oamenilor. Trandafirul poate fi folosit în alimentaţie, cosmetică şi industria farmaceutică. 

Trandafirii de dulceaţă au în componenţa petalelor: multiminerale, multivitamine, antioxidanţi, având efecte benefice asupra sistemului nervos central şi aparatului digestiv.

Sursă: adevărul.ro, agrointel.ro