Iată cum să-ţi prepari pâine mediteraneană
Este suficientă o singură felie din această pâine pentru a ne duce cu gândul la atmosfera sudului însorit. Această pâine se poate prepara şi în stil grecesc sau în stil spaniol.
Ingrediente:
500 g făină pentru pâine tip 650
2 linguriţe saree
300 ml apă
2 linguri ulei de măsline de pe roşii uscate
250 g aluat vechi
10 g drojdie proaspătă
1 lingură rozmarin sau busuioc proaspăt,tăiat mărunt (sau 1 linguriţă busuioc uscat)
1 linguriţă (pentru cafea) cu fulgi de chilli
50 g roşii uscate puse în ulei,tăiate mărunt
50 g măsline,tăiate mărunt.
Pregătire:30 – 35 minute
Dospire:circa 2 ore
Coacere:40 – 45 minute
Mod de preparare
1.Făina se cerne într-un bol şi se amestecă cu sarea. Se face o adâncitură în mijloc,se toarnă apa şi uleiul,se adaugă aluatul vechi tăiat mărunt,iar deasupra se sfărâmă drojdia.
2.Se frământă cu malaxorul sau cu mâinile. Când suprafaţa aluatului nostru devine netedă,elastică şi nu se mai lipeşte de bol sau de mâini,se adaugă rozmarinul,fulgii de chilli,roşiile uscate tăiate mărunt,precum şi măslinele. Se încorporează în alunat în 2-3 minute.
3.Aluatul frământat se aşează într-un bol pentru dopsire,uns în prealabil cu un strat subţire de ulei sau presărat cu făină. Se pune capacul şi se lasă la fermentat şi dopsit timp de 30 – 35 de minute.
4.Planşeta se presară cu un strat subţire de făină şi se răstoarnă cu grijă aluatul în ea. Se refrământă cu câteva mişcări uşoare,după care se rotunjeşte. Sub aluat se presară cu grijă puţină făină,după care se acoperă cu bolul pentru dopsire. Se lasă să se odihnească 15 minute.
5. Se intoarce cu grijă aluatul şi se modelează o franzelă. O faţă de masă împăturită se presară cu făină şi se aşează pe aluatul modelat. Aluatul se acoperă din ambele părţi cu materialul textil şi se lasă la dopsit timp de 50-60 de minute,până îşi dublează volumul.
6. Între timp se încinge cuptorul la 220° C. Pe nivelul de jos al cuptorului se pregăteşte un vas metalic,iar pe şina din mijloc se introduce o tavă mare.
7. Aluatul dopsit se răstoarnă cu grijă în tava fierbinte şi se crestează în lungime cu o lamă ascuţită. Tava se introduce în cuptorul fierbinte,în vasul metalic pregătit se toarnă 200 ml de apă fierbinte şi se închide repede uşa cuptorului.
8. Se coace aproximativ 40 de minute. Se bate la partea inferioară şi dacă pâinea noastră sună a gol,înseamnă că e bine coaptă;dacă sună înfundat,se mai introduce câteva minute în cuptor. La urmă se aşează pe grilaj,să se răcească.
Citeşte mai multe reţete de brutărie în cartea “Fii brutar la tine acasă!” de Tothne Libor Maria,de la Editura Casa.