Iată cum să-ţi prepari pâine mediteraneană

1 65151 original jpg jpeg

Este suficientă o singură felie din această pâine pentru a ne duce cu gândul la atmosfera sudului însorit. Această pâine se poate prepara şi în stil grecesc sau în stil spaniol.

Ingrediente:

500 g făină pentru pâine tip 650

2 linguriţe saree

300 ml apă

2 linguri ulei de măsline de pe roşii uscate

250 g aluat vechi

10 g drojdie proaspătă

1 lingură rozmarin sau busuioc proaspăt,tăiat mărunt (sau 1 linguriţă busuioc uscat)

1 linguriţă (pentru cafea) cu fulgi de chilli

50 g roşii uscate puse în ulei,tăiate mărunt

50 g măsline,tăiate mărunt.

Pregătire:30 – 35 minute

Dospire:circa 2 ore

Coacere:40 – 45 minute

Mod de preparare

1.Făina se cerne într-un bol şi se amestecă cu sarea. Se face o adâncitură în mijloc,se toarnă apa şi uleiul,se adaugă aluatul vechi tăiat mărunt,iar deasupra se sfărâmă drojdia.

2.Se frământă cu malaxorul sau cu mâinile. Când suprafaţa aluatului nostru devine netedă,elastică şi nu se mai lipeşte de bol sau de mâini,se adaugă rozmarinul,fulgii de chilli,roşiile uscate tăiate mărunt,precum şi măslinele. Se încorporează în alunat în 2-3 minute.

3.Aluatul frământat se aşează într-un bol pentru dopsire,uns în prealabil cu un strat subţire de ulei sau presărat cu făină. Se pune capacul şi se lasă la fermentat şi dopsit timp de 30 – 35 de minute.

4.Planşeta se presară cu un strat subţire de făină şi se răstoarnă cu grijă aluatul în ea. Se refrământă cu câteva mişcări uşoare,după care se rotunjeşte. Sub aluat se presară cu grijă puţină făină,după care se acoperă cu bolul pentru dopsire. Se lasă să se odihnească 15 minute.

5. Se intoarce cu grijă aluatul şi se modelează o franzelă. O faţă de masă împăturită se presară cu făină şi se aşează pe aluatul modelat. Aluatul se acoperă din ambele părţi cu materialul textil şi se lasă la dopsit timp de 50-60 de minute,până îşi dublează volumul.

6. Între timp se încinge cuptorul la 220° C. Pe nivelul de jos al cuptorului se pregăteşte un vas metalic,iar pe şina din mijloc se introduce o tavă mare.

7. Aluatul dopsit se răstoarnă cu grijă în tava fierbinte şi se crestează în lungime cu o lamă ascuţită. Tava se introduce în cuptorul fierbinte,în vasul metalic pregătit se toarnă 200 ml de apă fierbinte şi se închide repede uşa cuptorului.

8. Se coace aproximativ 40 de minute. Se bate la partea inferioară şi dacă pâinea noastră sună a gol,înseamnă că e bine coaptă;dacă sună înfundat,se mai introduce câteva minute în cuptor. La urmă se aşează pe grilaj,să se răcească. 

Citeşte mai multe reţete de brutărie în cartea “Fii brutar la tine acasă!” de Tothne Libor Maria,de la Editura Casa.

0dca9008bb0ba4504af36895c8b037ef jpg jpeg


Recente

wooden bowl with raw red long grain jasmine white rice rough background jpg
Clatite americane cu spanac  Sursa foto shutterstock 1956818695 jpg
Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg