Istoria îngheţatei. Ciocolata sau vanilia, care a fost prima aromă inventată?

1 shutterstock 642062308 jpg jpeg

Îngheţata reprezintă unul dintre cele mai populare deserturi din întreaga lume. Cu vanilie, cacao, căpşuni, fructe de pădure sau caramel, îngheţata este favorita tuturor, de la mic, la mare. Iată câteva lucruri interesante despre desertul rece, considerat de mulţi a fi perfect!

Îngheţata este un amestec din lapte, smântână, zahăr şi din alte ingrediente care dau aromă şi savoare. Îngheţata este un desert preferat de sute de ani, iar popularitatea sa a dus la o serie de variante de îngheţată, precum: crema congelată, iaurt îngheţat sau versiuni non-lactate făcute din ingrediente, precum laptele de cocos sau laptele de migdale. Îngheţata pe cât este de delicioasă, pe atât este de bogată din punct de vedere istoric. Eşti curios să descoperi care a fost prima aromă inventată? Află din rândurile de mai jos!

Îngheţata la cornet, creată dintr-o întâmplare

Pentru mulţi oameni, îngheţata la pahar nu este o opţiune, cea la cornet fiind singura variantă preferată. Surprinzător este că acest mod de a consuma îngheţata a fost inventat pur şi simplu întâmplător. În anul 1904, la Târgul Mondial din St. Louis, la un stand se vindea îngheţată, iar la un alt stand vafe. Dintr-o glumă, doi bărbaţi au ajuns la o soluţie excelentă de a combina ambele gusturi pentru a-şi creşte vânzările. Ei au creat cornuri din vafe pe care le-au umplut cu îngheţată, iar de atunci toată lumea adoră acest tip.

Citeşte şi: Ce trebuie să ştii despre îngheţată. Cum citeşti eticheta şi ce sortiment să alegi ca să eviţi îngheţata cu substanţe toxice

Ciocolata sau vanilia, care a fost prima aromă inventată?

Nu orice aromă de îngheţată este preferată la scară largă, însă ciocolata şi vanilia întotdeauna vor fi pe primele locuri. Potrivit thetalkto, ciocolata ar fi fost prima aromă inventată, iar vanilia a fost inventată după aceea. Ciocolata ar fi fost prima, deoarece oamenilor le era mai la îndemână să lucreze la vremea respectivă cu acest sortiment.

Marii preşedinţi adorau îngheţata

Un alt lucru interesant despre acest desert, este că preşedinţii Statelor Unite ale Americii erau fani ai îngheţatei. De pildă, Nixon şi Roosevelt consumau la Casa Albă pe post de desert numai îngheţată, iar la mesele pe care George şi Martha Washington le organizau, din nou, îngheţata era favorita.

Citeşte şi: Ce spune aroma preferată de îngheţată despre tine? Trage aer în piept şi află răspunsul!

În ce ţară se consumă cea mai multă îngheţată

În topul ţărilor consumatoare de îngheţată, Noua Zeelandă se află pe primul loc. Ea este fruntaşă, iar pe cap de locuitor se consumă 28,4 litri de îngheţată pe an. Explicaţia vine din faptul că această ţară este renumită pentru standardele sale ridicate în ale produselor lactate, iar producătorii din Noua Zeelandă sunt foarte inovativi la acest capitol. Ei au creat şi arome speciale, precum aroma Hokey Pokey, cu caramel şi fagure de miere.

Sursă foto: Shutterstock