Krapfen, gogoşi berlineze

1 shutterstock 364715537 jpg jpeg

Krapfen sunt acele gogoşi extrem de pufoase, cu marginea mai albă şi cu diferite umpluturi. Îi mai găsim şi sub denumirea de berlineze. Deşi sunt prăjiţi în mult ulei, aceşti gogoşi absorb o cantitate mică de grăsime, fapt care le permite să rămână pufoşi, iar datorită untului din compoziţie ţi se topesc în gură. Odată încercată această reţetă, te vei îndrăgosti pe loc de acest dulce aromat.

10 bucăţi

1h

dificultate medie

Ingrediente pentru gogoşi Krapfen

500 g făină

40 g drojdie proaspătă

60 ml lapte rece+60 ml apă fierbinte

60 g unt

3 gălbenuşuri                              

2 ouă

50 g zahăr

1 plic zahăr vanilat  

1 lingură coajă rasă de lămâie bio

1 vârf de cuţit sare

zahăr pudră, pentru decor

dulceaţă de caise/nutella/gem, pentru umplutură

Cerne jumătate din cantitatea de făina într-un bol. Dizolvă drojdia  în laptele amestecat cu apa. Lasă amestecul 30 de minute la dospit. Între timp, amestecă gălbenuşul, ouăle, zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie, sarea şi untul topit şi răcit. Încorporează-le apoi în aluatul cu drojdie şi frământă. Trebuie să obţii un aluat neted şi mătăsos. Pune-l într-un bol uns cu ulei şi lasă-l la dospit aproximativ 30 de minute.

După ce a crescut frumos, întinde aluatul pe blatul de lucru pudrat cu faină, într-o foaie de 1 cm grosime.

Decupează gogşile krapfen cu ajutorul unei forme de aproximativ 4-6 cm diametru. Aşază-le pe un fund de lemn mare, pudrat cu făină şi lasă-le să dospească până când îşi dublează volumul,  1-2 ore.

Incinge ulei într-o cratiţă şi ia, cu o spatulă, câte o gogoaşă pe care o prăjeşti in ulei încins. Scoate-le pe prosoape de hârtie, ca să fie absorbit uleiul în exces, iar când se mai răcesc puţin pudrează-le cu zahăr pudră. Le poţi umple, cu o seringă de cofetărie, cu gem, dulceaţă sau nutella.Recente