Marmeladă de gutui cu mere

1 66253 original jpg jpeg

Ce poate fi mai plăcut decât să stai la gura sobei, să mănânci o plăcintă cu marmeladă de gutui şi mere şi să bei un vin fiert cu scorţişoară sau o ceaşcă cu ceai de iasomie, în timp ce afară se aşterne un strat gros de omăt?

Prea puţine lucruri. Aşa că,m-am decis ca astăzi să vă propun o reţetă de marmeladă de gutui cu mere. Este un preparat ideal de consumat în sezonul rece. 

Ingrediente pentru marmeladă de gutui cu mere:

-4 kilograme de gutui,-3,5 kilograme de mere,-1 litru de apă,-beţişoare de scorţişoară,-1 kilogram şi 200 de grame de zahăr.

Marmeladă de gutui cu mere – metoda de preparare:

Mai întâi,se curăţă gutuile de coajă,dar şi de cotoare. Apoi,gutuile se taie în bucăţele şi se pun la fiert,în apă rece,timp de o jumătate de oră. Apoi,se spală merele şi se taie felii (însă  aceste fructe nu se decojesc). Merele se pun peste gutui după ce acestea au stat deja 30 de minute pe foc. Se adaugă şi beţişoarele de scorţişoară şi se mai lasă la fiert încă  20-25 de minute.

După aceea,se adaugă şi zahărul. Se mai lasă la fiert,pe foc mic,în jur de trei sferturi de oră sau până când compoziţia de pe foc se îngroaşă Când este gata,se pune în borcane cu capace ermetice şi se lasă la răcit vreo două zile. În acest timp,este indicat ca borcanele să fie acoperite cu o pătură.

Marmelada de gutui cu mere este ideală pentru sandvişurile cu unt de la micul-dejun,alături de o cană cu ceai de fructe de pădure. Însă,acest preparat este ideal şi pentru plăcinte sau tarte ori alte prăjituri.

Poftă bună!