Negresă cu nuci şi sos de cafea, un desert rapid şi delicios

1 negresa cu nuci si sos de cafea jpg jpeg

Ai poftă de un desert savuros şi adori cafeaua? Atunci această combinaţie este alegerea perfectă pentru dulcele din acest weekend. Reţeta de negresă cu nuci şi sos de cafea se prepară simplu, însă este deosebită la gust din pricina aromei dată de licoarea neagră.

Ingrediente Negresă cu nuci şi sos de cafea

  • 200 g unt (sau margarină)
  • 200 ml lapte
  • 250 g zahăr
  • 250 g făînă
  • 100 g cacao neagră de calitate superioară
  • 150 g nuci (eu am folosit cam 200 căci îmi plac tare mult)
  • 4 ouă
  • 1 pliculeţ de praf de copt
  • 2 pliculeţe zahăr vanilat
  • un strop de esenţă de rom

Citeşte şi: Cum faci cel mai simplu desert, cu doar 2 ingrediente: Dulceaţă de lapte

Pentru sosul de cafea

  • 100g zahăr tos
  • 150 g cafea naturală concentrată proaspăt preparată
  • 2 linguri frişcă lichidă
  • 50 g unt
  • 3 linguriţe rom de bună calitate
  • 1 linguriţă amidon dizolvat în 2 linguriţe de cafea rece
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 3 picături esenţă de cafea (opţional)

Mod de preparare Negresă cu nuci şi sos de cafea

Nucile se curată, se prăjesc uşor, apoi se toacă mare, untul se taie cuburi, cacaoa se cerne peste unt împreună cu zahărul. Se adaugă toate peste laptele rece şi se pun la foc amestecând încontinuu pentru a formă o compoziţie uniformă. Când a dat primul clocot, închidem aragazul şi lăsăm la răcit. După ce s-a răcit complet, adăugăm zahărul vanilat şi esenţă de rom. Apoi începem să încorporam ouăle întregi, amestecând după fiecare, continuăm cu făînă amestecată cu praful de copt. Adăugăm şi nucile tocate, turnam totul într-o tavă tapetata cu unt şi făînă şi coacem la cuptorul încins, dar la foc mic cam 30-40 de minute, scrie gustos.ro.

Citeşte şi: Ruladă cu mere şi nucă, cea mai simplă şi delicioasă reţetă de post

Lăsăm prăjitură la răcit şi apoi o tăiem în pătrăţele. Pentru sosul de cafea, într-o crăticioara punem zahărul pe foc şi îl lăsăm până se caramelizează, turnam cu grijă cafeaua peste caramel, amestecăm bine şi apoi adăugăm cele 2 linguri de frişcă lichidă şi untul. Adăugăm zahărul vanilat, esenţă de cafea (dacă folosiţi) şi romul, amestecăm bine, iar la final adăugăm amidonul dizolvat în 2 linguri de cafea lăsăm la foc mic până se îngroaşă sosul.