Panettone

Un desert italian, dar care a cucerit întreg mapamondul, panettone.
Ai nevoie de
650 g făină
3 ouă
50 ml apă caldă
50 ml lapte cald
1 pachet drojdie uscată
5 linguri unt
125 g zahăr
coaja de la 1 lămâie
coaja de la 1 portocală
1 linguriţă esenţă de vanilie
1 praf de sare
50 g ciocolată neagră
1 lingură ulei
1 ou,pentru uns
Amesteci apa cu laptele,presari drojdia şi aştepţi cinci minute,după care adaugi patru linguri de făină şi una de zahăr. Amesteci,acoperi cu folie alimentară şi laşi maiaua să crească până îşi dublează volumul.
Separat,mixezi ouăle cu zahărul,coaja de lămâie şi portocală,esenţa de vanilie şi la final pui maiaua. Adaugi făina şi sarea şi începi să frămânţi,iar la final încorporezi untul la temperatura camerei. Pui ciocolata tocată şi mai frămânţi cinci minute. La final aluatul trebuie să fie moale. Îl pui într-un vas uns cu ulei şi-l laşi să crească,într-un loc cald,până îşi triplează volumul.
Aşezi aluatul în forma tapetată,îl ungi cu ulei şi-l mai laşi o oră la crescut. Îl ungi cu ou şi-l dai la cuptor până se rumeneşte.
1 panettone
Preparare 180’
Dificultate medie