Plăcinte cu magiun de prune
La cafea sau alături de o cană cu lapte cald, plăcintele cu magiun sunt un deliciu care-ţi înseninează dimineţile răcoroase de toamnă.
AI NEVOIE DE
Pentru aluat
5 g drojdieproaspătă
100 ml lapte
125 g zahăr
500 g făină
2 ouă
esenţăvanilie,după gust
coajăde lămâie
1 praf de sare
100 g untmoale
Pentru firimituri
50 g
65 g
simplă
50 g
pudră
1 ou bătut,pentru uns
Pentru umplutură
250 g magiunde prune
PREPARARE
Înmoi drojdia în puţin lapte călduţ,adaugi 1 linguriţă de zahăr şi 2-3 de făină,amesteci bine şi laşi maiaua la cald. Cerni făina într-un vas mare,faci o adâncitură în mijloc,şi torni compoziţia lichidă obţinută anterior. Laşi vasul acoperit ca să se umfle drojdia.
Adaugi ouăle,zahărul,restul de lapte călduţ,esenţa de vanilie,coaja de lămâie şi sarea. Frămânţi până se omogenizează aluatul. Pui treptat untul încălzit şi frămânţi până se încorporează. Dacă aluatul e prea tare,mai adaugi lapte călduţ şi,după caz,făină. Frămânţi 15 de minute,acoperi vasul cu un prosop curat şi îl laşi să crească 1 oră şi jumătate.
Pentru firimituri,pui toate ingredientele într-un bol mare şi freci untul cu făina şi zahărul până se formează o compoziţie cu textură fărâmicioasă.
Când aluatul a crescut,întinzi o foaie nu foarte groasă şi o tai în pătrate. Pui o lingură de magiun de prune în centru,apoi aduni colţurile foii,apăsând puţin ca să se lipească la mijloc. Le aşezi într-o tavă tapetată şi le laşi să mai crească 1 oră. Le ungi bine cu oul bătut,presari firimiturile şi dai tava la cuptorul încins,până se rumenesc frumos plăcintele şi capătă o culoare aurie.